dinsdag 26 december 2017

WENSBOOM


Knutselen vindt Q. iets voor het kippenkluppie. Maar als verzorgster M. de kant-en-klare ster inclusief een rode en een groene viltstift bij hem neerlegt, is het zijn eer te na om er zomaar iets op te krabbelen. 'Tja, overvallen ze me daar zo mee', zucht Q. Hij probeert mij tevergeefs voor het karretje te spannen: 'Doe jij maar'. Niks ervan. Ik ben veel te benieuwd wat zijn wens is voor 2018. Er wordt gewikt en gewogen: welk handschrift: blokletters of sierlijk, wat is een originele vloeiende tekst, waar zal hij die neerzetten, zal hij Cor met een C of met zijn favoriete letter Q. neerschrijven, welke kleur viltstift zal hij ter hand nemen enzovoorts. Het is het gesprek van de middag. Als alle sterren stralen, pent pappi in rode en groene blokletters neer: LIEFDE IN HET LEVEN. 'Allitereert mooi he', hij maakt een golvende handbeweging van een zangleraar. De ster krijgt een 'Q, vette punt' paraaf en wordt ondertekend met: Cor. 'Als laatste de ster inleveren en nog bovenaan eindigen ook', verkneukelt Q, Qor, Cor zich.

PAPPI IN DE PRIJZEN

Indiana Jones alias Q. in  zijn 'jungle': het park van het Zorghuis Tegelen

'Gezondheid loont' is het thema van de fotowedstrijd van Checkpoint, het landelijk maandblad voor veteranen. Drie foto's en een vierde van verzorgster Lieke waar pappi zijn baret draagt, terwijl hij het pad sneeuwvrij maakt voor 'de meisjes van de verzorging, stuur ik in met een begeleidende tekst. Afgelopen week ontving ik een e-mail dat een van de ingestuurde foto's de derde prijs heeft gewonnen. Het was even spannend of Lieke of ik de meubelcheque van de Bommel Meubelen t.w.v. 250 euro in ontvangst mag nemen. Zaterdag voor de kerst ligt het blad eindelijk in het postvak: het is mijn Indiana Jones foto! 

Begeleidende tekst (ingekort door de redactie): 'Als je je op bijna 90-jarige leeftijd nog jong van geest waant en grotendeels de regie over je eigen leven voert, dan ben je gezond bezig. Met hart en ziel schoffelt, harkt en snoeit Q. in het park van het Zorghuis, als een vitale Indiana Jones. Zijn diensttijd heeft deze oud-marinier ge├»nspireerd om altijd wat van het leven te maken.

Het juryrapport: De fotograaf heeft op een niet-clichematige wijze gezondheid naar voren gebracht. Het is een goede compositie met mooi gebruik van licht. Het toont ook een veteraan van de oudere generaties die bewust actief in het leven blijft staan. Dat is een sterk voorbeeld voor anderen.

Pappi herkent zichzelf pas in het blad als ik hem aanwijs: 'Verrek ja. Gossie.' En: 'Heb ik echt zo'n welvarende buik?' 'Nee, je blouse bolt zo, pa.' Het mooiste van het winnen was Q.'s glunderende reactie op de tekst bij de publicatie in het blad: 'Ik ben jouw held, dat vind ik fantastisch.' Zijn dag kon niet meer stuk. De dagen erna is Q. nog steeds in de wolken en blijft het magazine opengeslagen op tafel liggen. Iedereen mag zien dat hij in de prijzen is gevallen en als ze een handtekening willen: er ligt een ballpoint klaar om te signeren! 

cover

 de winnende foto's

juryrapport