zaterdag 17 maart 2018

WEEK VAN DE ZORG


KOM BIJ ONS ... DE HANDEN UIT DE MOUWEN STEKEN
Welke man durft het als nachtbroeder aan in een vrouwenbolwerk? 

Klik op onderstaand logo voor actuele vacatures

vrijdag 16 maart 2018

WEEK VAN DE ZORG


KOM BIJ ONS ... VERPLEGEN

De eretitel 'zuster' krijg je er gratis en voor niets bij.

Klik op onderstaand logo voor actuele vacaturesWie heeft er in de jaren zestig niet dubbel gelegen en meegezongen bij de door Annie M.G. Schmidt geschreven komische televisieserie Ja zuster, nee zuster. Met (op de foto) Hetty Blok als de legendarische Zuster Klivia. De jongere generatie kent beslist de film met Loes Luca  en/of de musical met Annick Boer in de hoofdrol. Kijk anders eens op You Tube.

donderdag 15 maart 2018

WEEK VAN DE ZORG

foto: www.struts.co.uk  fancy dress costumes

KOM BIJ ONS ... HELPEN
Je hoeft geen Florence Nightingale te heten
om bij ons aan de slag te gaan

Klik op onderstaand logo voor actuele vacatures

woensdag 14 maart 2018

KOEKIEMONSTER


Hoog aan de hemel zorgt een prematuur voorjaarszonnetje voor 18 graden op het terras. W. wandelt met de tuinman door het Q-park. Pop de Hond kauwt onder de tafel aan mijn voeten op een kluifje. Mevrouw S. nog achter glas in de passage wil naar het schattige hondje dat, eer zij buiten is gerold, toch de baas achterna is gegaan. Ik gebaar dat het heerlijk toeven is buiten. De dochter wikkelt haar aarzelende moeder in twee fleece plaids en rolt de rolstoel achterstevoren de ramp af. Ze sluiten gezellig bij ons aan. Mevrouw S. is een tevreden Stille Willie van 96. Als haar dochter had beweerd dat haar moeder 75 was, had ik het ook geloofd. De statige dame heeft een rijzig figuur, glad gebronsd gelaat en een volle mooi gekapte coupe. 

De dochter steekt van wal. Haar moeder is kerngezond op een paar steunzolen, een fok en een hoortoestel na. Om ons verstaanbaar te maken, is eerst aantikken en dan rechtstreeks in het gehoorapparaat spreken nodig. De dochter schept dubbel suiker in de mok cappuccino bestemd voor haar moeder. Die drinkt 'm in een teug leeg. 'Ze is een zoetekauw,' lacht haar dochter, 'het is zelfs zo erg dat ze een keertje 's nachts uit bed de tot de nok gevulde koekjestrommel plunderde.' 'Ze kan het hebben', antwoord ik. Het gesprek gaat even over lijnen, en genieten van vette snacks voor de lekkere trek die je jezelf af en toe moet gunnen. Maar hoe blijft haar moeder die of ligt of zit dan zo slank?

'Mijn moeder heeft de verschrikkingen van de oorlog aan den lijve ondervonden, veel in haar leven meegemaakt en altijd hard gewerkt. Ze hadden thuis een gemengd boerenbedrijf: asperges, kippen en wat vee.' Dat vult elkaar mooi aan. Mmm, met asperge, een gevuld eitje en een hammetje of filetje voor de vleesliefhebbers erbij heb je een compleet aspergemenu. 'Zo leren we meteen het recept hoe je stokoud wordt: karig en mager voedsel', grinnik ik. 'Mijn moeder moet in haar leven miljoenen eieren verkocht hebben, maar ze heeft er nooit een gegeten, dus daar kan het niet aan liggen', verklaart de dochter. 'Dan moet ze goede genen hebben. Da's de mooiste erfenis die ze jou kan nalaten', stoot ik haar veelzeggend aan. De dochter terugkerend naar de eieren: 'We zijn er onlangs pas per toeval achtergekomen dat de dorpelingen haar vroeger "de eiervrouw" noemden.'
Voorheen refereerde ik aan de snoepkont als koekiemonster, maar met deze nieuwe feiten doop ik haar moeder ogenblikkelijk om in: eiervrouw. Een titel die ze dubbel en dwars verdiend!

WEEK VAN DE ZORG


KOM BIJ ONS ... ZORGEN 
We garanderen je dat je niet hoeft te vliegen

Klik op onderstaand logo voor actuele vacatures


*Op de foto actrice Sally Field in de rol van vliegende non in de gelijknamige televisieserie The flying Nun uit de zestiger jaren. Non-in-opleiding zuster Bertrille weegt slechts 41 kg. Door haar enorme hoofdkap kan ze vliegen mits de wind goed staat.

dinsdag 13 maart 2018

WEEK VAN DE ZORG


Kom bij ons ... de draad oppakken

Klik op onderstaand logo voor actuele vacatures

Herintreder? Graag!

maandag 12 maart 2018

WEEK VAN DE ZORG

detail illustratie: www.paperdollreview.com
Kom bij ons ... passen!

Klik op onderstaand logo voor actuele vacatures


VAARWEL


9 maart 2018. De dood die verlossing kwam brengen, waarde rond. Met slechts luttele uren ertussenin vertrokken de frĂȘle freule en de krimpende Charlie Alpha Bravo onaangekondigd in eeuwige slaap. Beide 95 plus: een voltooid leven volbracht. Ondanks die gezegende leeftijd heeft de familie het moeilijk met het vaarwel. Al wordt diegene van wie je innig houdt 150, missen wil je hem of haar nooit. Voor de zusters die intens betrokken zijn, is dubbel afscheid nemen heftig. 

Voorheen had het beeld zich bij mij opgedrongen dat overlijden in een Huize Avondrood waar ouderen samenklonteren nog deprimerender is. Het is immers onontkoombaar dat er vaker dan gemiddeld iemand wordt weggedragen. De bewoners krijgen er echter niet veel van mee. Hoogstens is er wat meer commotie vanwege aanvullende familieleden die een laatste groet brengen. Bovendien worden er extra zusters opgeroepen. Een enkeling doet er laconiek over: 'Heden gij, morgen ik.' Pappi die danig de mismoed erin heeft, zucht: 'Was ik ook maar dood.' De veelal dementerenden vergeten en leven in hun eigen wereldje. De twee onbezette stoelen doen bij aanvang van de maaltijden even de schouders optrekken: wie maakt er vandaag gebruikt van roomservice? 

Sombermans is al een paar dagen van het padje. Zijn ogen zwerven in het heelal. Een veel gebezigde zin is: 'Ik begrijp het niet.' Of de tere ziel toch met onbewuste angsten over lijden voor het heengaan bezig is, daar krijg ik geen hoogte van. Mijn religieuze oma die ontelbare onderonsjes met Jezus had, verliet de aardkloot in het rotsvaste vertrouwen dat de hemel waar ze zo voor gebeden had, eruitzag als een grazige weide waar mollige babyengeltjes lieflijk voor je zingen. 

Mieamiemevrouw en Charlie Alpha Bravo kwamen met enige regelmaat in mijn blogs voor. Voor mij twee mooie mensen waar ik fijne herinneringen aan bewaar. 's Nachts droom ik van ze: twee blije kinderen huppelen hand in hand door een zonnig weiland. Een warme ontvangst daarboven, glimlach ik in mijn slaap voordat ik verder snor naar ongelovige oorden.