donderdag 7 februari 2019

VASTELAOVEND VEURBEREIDINGE


Samen knutselen op zijn kamer.  Pappi vindt 'broetselen' en prullen helemaal het einde. Hij legt de viltcirkels op kleur en ik maak er raamslingers van. We zingen: Wao gaon we haer, As de sterre dao baove Straele, Ome Wilie, Bij ons staat op de keukendeur ... Omdat het zo'n vrolijke middag is, halen we alles uit de kast. Zijn oud-prinsenkostuum, de onderscheidingen, de prinsenstaf, de Jocusvlag, en de prinsensteek gaat op zijn blote bolletje! Wat ons betreft is de vastelaovendtied begonnen. Alaaf!

Volg Pappi en zijn huisgenoten via Facebook Zorghuis Tegelen

dinsdag 5 februari 2019

INVULTESTDe mondelinge invultest brengt door luchtige associaties gesprekken op gang. Met de verdragende stem van een schooljuf legt 123456789Tieneke de zinnen met een leeg vakje voor. Daar moeten jongens- en meisjesnamen en groente & fruit worden ingevuld. Jan, Klaas, Hendrik, Piet en Job − ‘Dae heuf hae neet mei te doon. Da’s genne Limburger’ − blijken populaire namen. Wortels, bonen, appel en kool zijn oververtegenwoordigd bij groente en fruit. We worden er een beetje melig van en de bewoners bedenken alternatieve (ant)woorden: worst voor peen, trut voor Sarah en Eva. En hier zijn niet de rapen, maar de petatte gaar. Halverwege een wisseling: Meneer Demijne krijgt bezoek, het bezoek van de Eeuwelinge vertrekt. Roosje doet vanuit de achterhoede mee: ‘Ik zit net zo lekker in de relaxstand.’ Ik fungeer als megafoon en herhaal de zinnen die 123456789Tieneke opleest. Pappi is verstrooid en tegelijkertijd de Winkler Prins (hint hint). Ook Tante Leen geeft ‘m van Jetje. Mevrouw H. is ondeugend en Buuf kan er niet opkomen, ondanks dat iedereen snatert. Francois komt buurten. Hij toont het Moulin Rouge magazine met voorop een wufte Lady in red: ‘Schöne Beine hat die Kleine …’ Hij gniffelt. Ik: ‘Als je de bus volkrijgt, gaan we met zijn allen naar Parijs. En je vrouw reist ook mee!’ Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Francois polst alle masculiene huisgenoten. De ‘vakkenvullers’ aan tafel krijgen ieder nog één beurt en dan is het schluẞ voor vandaag. De tafels worden gedekt.zondag 3 februari 2019

DE DRAAD KWIJT‘Mijn elektrische stoel is kapot’, demonstreert pappi. De relaxfauteuil is niet defect, maar ontkabeld. Pappi is weer eens (letterlijk) de draad kwijt. Tijdens zo’n verwarringsfase is het altijd een verrassing welke kabels, touwtjes en schoenveters naar waar verhuizen. Tijdens mijn zoekactie pappi helpt niet mee, want hij heeft het niet gedaan! kom  ik ook drie broekriemen tegen die als stroppen in de kast aan de kledingstang hangen. Een terugkerend thema. Uiteindelijk vind ik één snoer in een tas onder de stoel gebonden, het snoer voor de transformator ligt verborgen tussen het ondergoed. Pappi geeft een willekeurige de schuld. Het heeft geen zin om met hem in discussie te gaan. Ik pak de IPad erbij. Pappi krijgt de foto’s van zijn eigen party onder ogen. Hij ziet zichzelf het glas heffen, klappen, inhaken en meedeinen, hossen en de armen in de lucht gooien. Zijn commentaar als ik hem aanwijs: ‘Ik ben die man op de foto niet. Ik doe nooit zo gek!’ Ik: ‘Nouwwww, het kan echt gekker hoor!’ Gelukkig kunnen we er nog altijd samen om lachen.

Pappi en zijn huisgenoten zijn elke dag te volgen via Facebook Zorghuis Tegelen