vrijdag 19 april 2019

PAASSHOWMijnheer Demijne bezemt het zand in de stoepkieren: ‘Ik houd van netjes. Ik zat in het leger vandaar.’ De schoffelende tuinman: ‘Ik diende bij de mariniers en vindt dit tropenweer heerlijk. ‘Waar zijn de meegebrachte stokken voor de deco wigwam gebleven?’ vraag ik. Mijn naam is haas’, lacht Mijnheer Demijne. Zuster B. komt eraan te pas. Mijnheer Demijne weet het ineens weer: ‘Die heb ik weggelegd. Ik houd van netjes.’Touw en draad bij de hand, stokken klaar, boor en schaar in de aanslag. Pappi geeft Lieke ongevraagd advies en moet uiteraard het laatste knoopje leggen voor de stevigheid. De vierpoten versieren we met een buxusbol en ArtistiekeLieke maakt het met strikken helemaal af. In de tuin bezig zijn werkt aanstekelijk. Je hebt luxepaarden en werkpaarden. We halen onkruid tussen de stoeptegels weg, tafels en stoelen worden gerangschikt. Zuster E. komt met zomerbloeiers voor op de terrastafeltjes op de proppen. Overbodig spul wordt opgeruimd. Pappi bergt het gereedschap op. Tante Leen en E. ('Ik ben zo lui.') doen de controle met de ogen. Mijnheer Demijne kan tevreden zijn: het terras is toonbaar. Kom zelf maar kijken tijdens de ‘paasshow’ op 21 en 22 april.
donderdag 18 april 2019

KRACHTMETING


Als ik de koude handen van Floris warm heb gewreven, steek ik beide handen naar voren: ‘Pak ze vast en knijp er maar flink in. Goed zo. Herhaal dit vier keer. De laatste mag u zo hard knijpen als u kunt. Dat kan harder.’ Floris lacht en knijpt mijn vingers bijna fijn. ‘Hier zit een krachtpatser’, verzeker ik VerWendy: ‘Dat wil ik weleens meten. Zullen we armpje drukken?’ nodigt ze hem uit. Floris gaat er goed voor zitten. Zelfs met ondersteuning van haar andere arm drukt Floris VerWendy zo van tafel. Na een kwartier zit Floris nog met een BIG  smile van oor tot oor. Armpje drukken noemt men niet voor niets de ultieme mannelijke egoboost

zondag 14 april 2019

RECLAMESLOGANS


Een megastoring bij Ziggo. Geen muziek op de zondagmiddag. Gelukkig hadden we andere plannen en had Sjef Diederen Zeg maar Annie die ochtend al gewekt met zijn loeende klokken. De familie van Floris is goed vertegenwoordigd aan tafel waar we vul de reclameslagzin aan doen. Onder de slagzin Redband als je voor pret bent (oh, moet het allemaal rijmen?),  halen we Toet erbij en Vrolijke Frans geassisteerd door zijn kleinzoon. Totaal zijn we met zijn tienen. L. deelt thee en Dickmann's uit, pappie leest intussen het reclameblad. Met die voorkennis mag hij bij voorbaat niet winnen. Hij haakt af en voegt zich bij de mannen die het voetbal volgen. Floris' familie weet alles op het gebied van drank blijkt: Ha, fijn, ha fijn een borrel van ..., Schat, staat de ... koudheerlijk, helder ..., alleen als-ie ijs- en ijskoud is ... Biertje! en Duyvis als er een fuif is. 'Jaja', grappen we. 'Pst', doet zijn vrouw. Voor een correct en een origineel antwoord krijg je een blokje. De mannen kennen meer reclames dan de dames. Volgens de zoon van mevrouw S. komt dit omdat moeders vroeger tijdens de pauze voor een hapje en een drankje (bier met een BiFi worstje) zorgden en de zittenblijvende mannen alle reclames zagen. De emancipatie was in de beginperiode van tv-reclame nog niet uitgevonden: oma wast door en door schoon, Bauknecht weet wat vrouwen wensen en Miele er is geen betere. Ik herinner me knapperbolletjes voor in de soep voor vrouwen met kookfantasie. Toet geeft aan dat ze geen blokjes kan scoren, omdat zij de was met de hand moest doen. Floris' dochter schiet haar te hulp, maar Toet pleegt obstructie. Ondanks dat niemand een huistijger had, kent iedereen: als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas. Melk is niet de witte motor, maar melk is goed voor elk. De kleinzoon van Vrolijke Frans redt zijn stapeltje stenen met: Red Bull geeft je vleugels en ze zei meneer tegen me. Wie kent de big M niet? Zo'n kind gun je toch een Fanta. Bij deze pet past ons allemaal wil de teruggekeerde tuinman naar huis. Hij heeft de dag ervoor een nieuwe pet gekregen ... Ik zeg: 'Retteketet naar ... ' Vanuit de zaal roept iemand: 'BeterBed.' ' ... huis. Nu!' brult pappi. We tellen de blokjes, want alle veertig slagzinnen zijn voorbijgekomen. Een nipte zege voor Floris' echtgenote met 8 juiste antwoorden. Zij wint een voetreis naar Rome. Zeg maar Annie doet een Monatoetje na als iedereen de groenten van Hak krijgt.
De bijbehorende foto's vind je op Facebook Zorghuis Tegelen