zaterdag 6 juni 2020

BETERWETERS


Een uurtje voor etenstijd geven drie bewoners tegelijk aan dat ze trek hebben. Uit het paarse taalboek doen we: voedselvragen. Wat is een ...?  Morellen zijn krets zoor dat kun je aan de gezichten aflezen. Een saucijs is een worst of worstenbroodje. Een zure bom is een komkommer, nee een augurk, nee een granaat. Een bokkenpootje  is twee lagen biscuit met amandelschaafsel erop en crème ertussen waarvan de uiteinden in chocolade worden gedipt. Onze wandelende Winkler Princes JJ betwist dat bokkenpootjes uit de supermarkt zo mogen heten. De bewoners krijgen geregeld een bokkenpootje bij de thee, maar ze denken dat het een vis is. Het refereert aan bokking, omdat we het net over een maatje (da's je beste vriend) hadden. Als ik aangeef dat ik het nostalgische koekje bij de thee in het vervolg zelf opeet, weten ze ineens weer wat een bokkenpootje is.Gevulde heren zijn mannen die flink ingeladen hebben tijdens de maaltijd. De mannen denken daar met veelzeggende blikken anders over. Bij kadetjes zie ik de recentelijk overleden Cornelia Hopsasa iemand gezellig op de kont klatsjen. Wat grutten (graan mengsel van boekweit en haver dat op de molen verbrijzeld is) zijn, is de oude generatie vergeten. Schande! Wanneer ik 'iene miene mutte tien pond grutten' opdreun, kunnen ze het aftelversje wel afmaken: tien pond kaas, iene miene mutte ... Mutti: '... en ik ben mien eige baas!Over alles wordt gekabeljauwd eh gebakkeleid. Maakt hongerig waers of is het de weersomslag? Weken van zonneschijn  van de een op de andere regen.  We scheppen de soep 5 minuten eerder op. 
vrijdag 5 juni 2020

BRUIN CAFÉ


Tafelzeil eraf, persjes erop. Grietje, de Witte Dame, Mijnheer Demijne, Buuf, Bardotje, Thoor, ons Door, Tante Poes, Josje, Mutti, Tante Leen en JJ schuiven aan voor een middagje zingen en swingen met de Joeksmadam. 't Maggimaedje,  Haas, Ciska, Sjimmie en TT doen vanuit de luie stoel met de (dikke) benen en (pijne) tenen omhoog mee. Voordat we met het bruin café beginnen, nemen we eerst de PauwPraat door. Nadat alle nieuwtjes zijn besproken, zakken we met Vader Abraham af naar het kleine café aan de haven. Vanuit de haven varen we de hele wereld rond: van schlagers tot country*, van texmex tot evergreens en van Jordaan tot dialect. De bewoners hebben steeds de keuze uit 2 liedjes waarbij er op de maat wordt gevingerdrumd door Mijnheer Demijne, ons Door en Tante Leen. Mutti hoeft geen bladtekst voor de Duitse en Nederlandse liedjes: ze stoeldanst, zingt ze woord voor woord mee en is scheutig met kushandjes. Josje declameert elke liedjestekst hardop. Niemand stoort zich daaraan, omdat deze einzelganger het ontiegelijk naar de zin heeft. Ze overstemt de zachtjes voor zich uit zingende bescheiden Buuf die dat volgens mij juist prettig vindt, en ons Door heeft ein-de-lijk de uptempo dialectliedjes in haar hart heeft gesloten.

*Op John Denvers 'Take me home country roads' speelden we luchtgitaar, terwijl we refereerden aan de gezellige muzikale optredens van Tante Leens dochter(s). Hoe toepasselijk blijkt helaas enkele dagen later. Op 6 juni overleed Tante Leen; weer iemand van de oude garde die we heel erg gaan missen.


De bijbehorende foto is te zien op: Facebook Zorghuis Tegelen 6 juni 2020

dinsdag 2 juni 2020

PLAATJES DRAAIEN


De hele bubs geniet buiten in de schaduw van de zonnewarmte. De medewerkers hebben overleg op het terras. De bewoners blijven ongeduldig vragen: 'Wanneer ga je plaatjes draaien?' Zachtjes de muziek is geen optie met slechthorenden. Moi: 'We moeten wachten tot het overleg afgelopen is. Maar jullie kunnen vast verzoekjes aanvragen.' Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. 

Rocky wil U2. Ik beloof haar dat we dat een keertje samendoen. Zij: 'Kunnen we meteen iets afspreken? Ik vind het leuk als jij er bent: we liggen elkaar.' JJ komt altijd met ingewikkelde opzoekvragen en desinformatie. Nu zoekt ze een Scandinavische zangeres van weleer met een zware stem met een W in de naam. Het is elke keer weer een uitdaging. Google biedt uitkomst: de Zweedse Zarah Leander. Die bedoelt ze niet. Via Zarah kom ik wel uit bij de Duitse singer-songwriter Lale Anderson bekend van Die blaue Nacht am Hafen. JJ: 'Ja! Dat is ze. Heb je ook dat nummer van Nicole? Niet ein bisschen Friede, maar iets met leise.' Grietje: 'Leise rieselt der Schnee.' Ze zingt haar favoriete kerstliedje over een ster.

Mutti tangoot al bij de naam Gerhard Wendland (Tanze mit mir in den Morgen) en vraagt om Catherina Valente. Op Itsy bitsy teenie weene Honolulu strand Bikini swingt en zingt ze. De Witte Dame zingt voluit mee met Jurgen Marcus' Ein Festival der Liebe. De drie mannen hebben geen speciale voorkeur: 'Helemaal onze stijl wat je draait.' Sjimmie: 'Draai toch maar Quando, quando voor me.' Mutti en ik spelen luchtgitaar op Matilda van 'mister Calypso' Harry Belafonte. Mutti meer mandoline. JJ: 'Ik zou wel willen fluiten maar dat is onmogelijk met een kunstgebit.' Ik haal herinneringen op aan gitaarspelen op een tennisracket samen met mijn broer. Mutti maakt het kierewietgebaar: 'Ik heb veel getennist, maar niet zo.' De associatie met kermis en de nummers I do I do I do (Rocky roept: 'Ab bah!'), Dansez maintenant (Dave), en Come let's dance (the Cats) voelen de bewoners niet, maar de nummers worden wel meegezongen. Lustig ist das Zigeunerleben, is het helemaal voor Tante Poes. Gek genoeg vragen de dames om een ander soort songs dan die op de mannenlijst, terwijl die altijd favoriet is. Het is het ritme, denk ik. Laot de zon in dien hert zet de boel op het eind op stelten. En onze vaste afsluiter Geneet van ut laeve blijkt ook het lievelingsnummer van Ciska. Op de zomerse playlist verder Hello Mary Lou, Marina, Borriquito en Gigi L'amoroso; Mijnheer Demijne weet dankzij zijn Italiaanse schoonzoon dat het liedje gaat over zwerver Gigi.

Het is alweer kwart over vijf en ik moet de boel nog opruimen, terwijl mijn dienst er om 17.00 uur op zit. Als de sfeer zo gezellig is, is het moeilijk opbreken. De plots stilvallende muziek voelt dan zo abrupt. Sjimmie en JJ pakken me bij mijn armen: 'Je mag niet gaan, hoor.' Moi: 'Thuis wacht mijn lieve vriend met het eten.' Mijnheer Demijne en Tante Poes: 'Vooruit dan, maar alleen als je morgen terugkomt. Moi: 'Overmorgen ben ik er weer.' Mijnheer Demijne: 'Dan doen we de koorrepetitie gezellig in de zaal, want dan regent het.' Grietje: 'Ik hoor jullie daar vaker over maar wat is dat?' Moi grinnikend: 'En u bent zelf koorlid van de Vrolijke Nood!' Grietje is daar niets van bekend, maar: 'Ik kom!' Moi: 'En ik ga nu echt naar huis!' Er wordt nog geopperd dat ik mag blijven slapen. De zuster redt me door iedereen te verzamelen voor de avondmaaltijd. In mijn voorbij zwaaien roept de hele bubs grappig in koor: 'Tot morgen!'


SPA


De spa is geopend onder de grote parasol. Een vilten watermeloen, cactus en exotische bloemen als aankleding, tropische cocktails met zonnepluutje tegen de dorst, en smetteloos witte handdoeken en washandjes voor elk apart maken de beleving compleet. Bewoners hebben de keuze tussen een masker, een voetenbad en een gezichts-, hoofd-, hand-, of voetenmassage. Ciska wil wel een verkoelend masker. Ze krijgt een roze hoofdband om en een verkwikkend groene thee masker gedoneerd door mijn eigen schoonheidsspecialiste. Tegen puffende bewoners zegt ze: 'Ik heb het niet warm. Ik heb een verkoelend masker op.' Ik doe er een hoofdmassage bij. Zij: 'Dat zal wel duur zijn.' Ik vertel haar dat het bij de volpensionprijs zit inbegrepen. Ze laat heerlijk met zich sollen en geniet.

't Maggimaedje hangt al lui achterover in een tuinstoel: 'Doe mij maar alles.' Verlegen: 'Als dat mag alsjeblieft.' Moi vriendelijk met mijn ogen knijpend: 'Natuurlijk.' Zij: 'Wanneer ik in slaap val, maak je me dan wel wakker, want dit wil ik niet missen. Zalig! En ook wil ik zo'n krullendraaierij op het hoofd.' Ze doelt op de hoofdmassage van Ciska. Tante Poes volgt de verrichtingen van de 'schoonheidsspecialiste' op de voet, maar vindt het veel te warm voor gedoe. De zenklanken op de achtergrond geven haar verkoeling. Mutti hoeft geen masker, zij is knap van zichzelf, lacht ze in haar vuistje. Rocky steekt een sigaretje op en Thoor puzzelt. 

De Witte Dame wil een lauw voetenbad. Wanneer ik er soda in sprenkel, giechelt ze: 'Heb je geen bruisbollen? Soda is wel heel ouderwets.' Net als 't Maggimaedje heeft ze super lange teennagels. Knippen, verzeker ik hen is echt een klusje voor de pedicure. De nagels van de Witte Dame zijn al rond gegroeid. Moi: 'Het doet me denken aan misvormde ingebonden voetjes. Chinese concubines met zulke nagels aan hun lotusvoetjes krijgen aan het einde van de dag een massage met kleine houten hamertjes. Ik denk dat het kloppen de voeten gevoelloos moeten maken, zodat ze de voortdurende pijn niet voelen.' Na de voetmassage en het incrèmen kan de Witte Dame niet anders dan toegeven dat ze fluweelzachte voeten heeft. 

Ons Door was haar afspraak vergeten. Ik haal haar op uit de huiskamer voor een handmassage en doe meteen een handleessessie: 'U wordt gezond oud.' Zij: 'Dat ben ik al.' Moi: 'Helaas zie ik geen prins op het witte paard meer voorbijrijden.' Ze kan er mee lachen: 'Oeh nee, laat maar gauw.' De spa was even een gedoe met handschoenen en wasgoed verwisselen en desinfectans, maar de happy feet, faces, & hands maken het helemaal goed.

De bijbehorende foto's zijn te bewonderen op Zorghuis Tegelen 4 juni 2020

EEN BALLONNETJE


Een ballon, een ballon, een ballonnetje. Een ballonnetje dat danst in de wind. 28 graden buiten. Binnen voelt het met een mondkapje op en handschoenen aan ongeveer hetzelfde. Gymnastiek is te inspannend. Zittende bewoners zijn op kamertemperatuur en vinden dat heerlijk. TT en de Frêle Freule zijn in voor ballonvolleybal. Goed idee. Dat verplaatst meteen wat lucht. De Witte Dame helpt vooraf mee de ballonnen op te blazen. Ons Door laat de ballon zweven. TT kraait van de pret en geeft de ballon regelmatig een pootje. Zo leuk en ze weet van geen ophouden; ik stel korte sets voor met langere pauzes ertussen. Dat vindt ze prima. Sjimmie en ik volleyballen met een wat kleinere gele ballon. Mutti: 'Ik heb in mijn jonge jaren voor een heel leven gevolleyd.' Mijnheer Demijne die vanwege zijn knieën niet mee wil doen - 'Het is zitvolleyballon. U hoeft slechts uw armen en handen te gebruiken' - besluit om toch mee te doen en ... zijn onderstel te gebruiken. Tante Leen heeft er na een set tabak van: 'Ik wieg wel mee met de muziek, da's ook bewegen.' Grietjes prestaties worden onderbroken (Zij: 'Verdorie.') door de 'taxi' die haar komt halen voor een controleafspraak in het ziekenhuis. Een vrolijke competitieve Buuf en ik meppen er flink op los in haar kamer. De Frêle Freule doet na het volleyballonnen een poging om de ballon zolang mogelijk omhoog te houden. Als we de tijd hadden geklokt en een officiële aanvraag hadden ingediend, was ze wis en waarachtig in het Guinness Book of Records opgenomen. Ze mag net als haar huisgenoten de ballon houden. Wanneer ik later in de middag bij Buuf check, speelt ook zij weer met de ballon.

maandag 1 juni 2020

WOORDZOEKERS


Zomerse meidagen. Thoor, achterovergeleund in een tuinstoel en de rollator gebruikend als voetenbankje streept in een puzzelboekje. Moi: 'Ik zie dat u geen bepaalde voorkeur voor een bepaalde puzzel heeft?' Hij grinnikend: 'Als het te ingewikkeld is, sla ik de bladzijde gewoon om.' Hij is pas net binnen, maar het lijkt me een heerlijke man. Rocky paft een sigaretje.

Onder de schaduw van de parasol zitten JJ, Mijnheer Demijne, Ciska, de Witte Dame, Tante Poes, Grietje, 't Maggimaedje en Tante Leen gezellig bijeen.

Tante Leen vindt het spel niet meer leuk als ze na drie keer raden geen prijs heeft. Wanneer de f van fuif op het bord wordt gekalkt, roept ze: 'Giraf.' Een dier raden is veel leuker.' Prima. JJ hierop inhakend: 'Mogen we de olifant raden?' Moi: 'U heeft het woord nu al verklapt. Nu hoeven we het niet meer te raden.' Zij grinnikend: 'Oh ja.'

Bij 'Mag ik van u een letter?' poeht Ciska-Ik-ben-een-beetje-moe telkens: 'Daar moet ik eerst eens over nadenken.' Ze neemt er de tijd voor. Op een gegeven moment moet ze binnen vijf seconden antwoorden, zo schiet het niet op. Ciska heeft een lijzige cabareteske stem en een olijke toet. Zou ze in een klucht op het toneel staan, dan kreeg ze de hele zaal plat. Na de zoveelste 'Daar moet ik eerst eens over nadenken' en de lange pauze die ze ervoor uittrekt met soms nog even opstaan en boven haar stoel blijven hangen, roepen de deelnemers de zin hardop mee. We krijgen allemaal de slappe lach. Maar ... Ciska geeft goede letters aan. Zij content: 'Kijk eens aan.' 

Ondanks dat ze bij elke beurt uitleg krijgt, is woord raden voor Grietje ongrijpbaar. Het thema 'jarig' zet haar op het verkeerde been. Wanneer er een letter wordt gevraagd, zegt ze: 'Hartelijk Gefeliciteerd.' Op goedbedoeld commentaar van de deelnemers, sputtert ze tegen: 'Iets anders zeg je toch niet als iemand jarig is? Punt uit!'

De Witte Dame wil meermaals voor haar beurt het woord zeggen: 'Ik weet het al.' 'Ssssst',  wordt er geroepen. Ze zit op het puntje van haar stoel, als de deelnemer voor haar een goede letter heeft. Gelukkig zoeken we niet zalig kerstfeest of krokodil. 'Echt niet?' zegt de verbaasde Mijnheer Demijne. Fier noemt de Witte Dame het woord, maar ze zit ernaast. Het maakt niet uit, want er zijn geen straf- of bonuspunten te verdelen. Zij vlast al op het volgende woord.

De geraden woorden nodigen uit tot zingen en belevenissen vertellen over vroeger. Bij 'geboortejaar' noemen alle deelnemers vlot hun geboortedag, maand en geboortejaar. 'Hoeveel zijn alle getallen bij elkaar opgeteld?' grap ik.Tante Leen is de grande dame van het stel en de Witte Dame het piepkuiken. De jarige woehoet op die term. 'Slagroom hoort ook bij verjaardag', zegt ze steeds vrolijker wordend. 'Dat was vast en zeker niet voor een kinderfeestje knipoog ik. 'Woehoe',  gaat ze weer schalks de hoogte in. Tante Leen: 'Ik heb kramp in de kaken van het lachen. Kenne we dur neet van oet scheije?' Op dat moment verschijnt de gastvrouw in de deuropening: 'De hamburgers staan al op tafel.' Het is bijna half zes, ik had al thuis kunnen zijn.

Themawoorden:

5 JARIG  FEEST  VLAAI  TAART HOERA
6 BALLON  ZINGEN  
8 SLINGERS KNALFUIF KAARSJES  LEEFTIJD SLAGROOM
9 FEESTHOED UITBLAZEN PROFICIAT
11 UITNODIGING
10 CADEAUTJES
12 GEBOORTEJAAR

De bijbehorende foto's zijn te zien op Facebook Zorghuis Tegelen 1 juni 2020

zondag 31 mei 2020

JARIGE JETJES

kaart: Blond Amsterdam

Ik kom binnen met een mondkapje en een blinkend groen feesthoedje op, want er zijn twee jarigen: Josje en de Witte Dame. Er is dubbel vlaai (verse aardbeien, Spaanse abrikozen, en kersen) het lievelingseten van de Witte Dame (Deense rundvleessoep, zuurkool met spekjes en karamelpudding), 's middags een verjaardagsthemaspel, het opnemen van de welkom-thuis-video en speciaal voor Josje ochtendgymnastiek. Moi, Grietje, JJ, Tante Leen, de Witte Dame, Josje, TT, ons Door maken de spieren los met oefeningen op muziek en onze geest door stoelyoga.  Ons Door slooft zich natuurlijk weer enorm uit. Buuf moest verstek laten gaan, ze was nog te doezelig. 

De deurbel gaat om de haverklap en er is geregeld raamvisite. Dat maakt de bewoners onrustig merken we. Dat houdt in dat er extra individuele aandacht nodig is. Voor het hele team is het een draf- en renbaan. Buiten is het 24 graden, maar Ciska en Mutti willen een vestje. Rocky is haar aansteker kwijt. Zuster B. schiet te hulp. De aan de rolstoel gekluisterde Tante Leen voelt zich zo goed dat ze aan de wandel wil, maar daar heeft ze de (spier)kracht niet meer voor. We lossen het op met een tour du jourZij blij: 'Zo kom je nog eens ergens. 'Moi: 'En luxe gereden.' Zij: 'Zo is het maar net.' Mijnheer Demijne is elke vijf minuten zijn ontfutselde mobiel kwijt: 'Echt waar, net lag hij nog op de schoorsteenmantel.' Pauze: wasda? Pluspunt is dat onze enige echte huiskapster de dames weer in de kortere krullen zet en de heren een zomercoupe knipt. Als je haar goed zit, voel je je weer mens. De Nederlandstalige afspeellijst staat op als Ciska de huiskamer wordt binnengereden. Johnny Hoes zingt heel toevallig: 'Oh, wat ben je mooi.' Ze lacht mooi, ze is mooi. Toch wil ze bij de volgende kapbeurt net zo'n krulletjes als haar vrouwelijke huisgenoten. JJ heeft weer huiswerk voor me (een zingende Belgische BRT presentator), maar het antwoord weet ik uit mijn blote bolletje: Louis Neefs. Wanneer de borden voor het middagmaal uit de kast worden gehaald is de ontbijttafel pas net ontruimd. De kokkin heeft zich behoorlijk uitgesloofd. Een dankwoord is van toepassing. Tijdens het voorbidden - met dank aan  souffleuse: 't Maggimaedje - maskeert mijn mondkapje de overige hiaten in het Onze Vader.