zaterdag 8 september 2018

DAG VAN DE FYSIOTHERAPEUT

8 september 2018 Dag van de fysiotherapeut

Waar zouden we zijn zonder de fysiotherapeut: de specialist in je gespierde bewegingsapparaat. Pappi zou de wekelijkse me-time met de fysiotherapeut voor geen goud kunnen missen. 'Hij houdt me op de been! Al moet ik er mijn laatste gulden aan spenderen, van mijn fysiotherapie blijven ze af!'

VRAGEN EN ANTWOORDENEen unicum: Seniorita Sigaretje doet voor het eerst mee. De Annies, de tuinman, mevrouw H., Soepterrine, mijnheer Demijne, Roosje, de nieuwkomster van bijna 100!!, Tante Leen, Rakkertje, schuiven ook aan bij 123456789Tieneke. Rijk en Bassie spelen vanuit de achterhoede mee. Net als bij de lopende band van Mies Bouwman somt 123456789Tieneke alles geduldig tig keer hardop. We doen onder andere: welke hoort niet in het rijtje thuis? Het is weer een gedenkwaardige middag. Parate zakdoeken wissen menige lachtraan van appelwangetjes. De opmerkelijkste opmerkingen tussen de vele goede antwoorden, want ze doen het er gewoon om he!

Hart, lever, rug, nieren?
Rakkertje strijkt bedachtzaam over haar buik: 'Wat moet je ermee hè?'
Nogmaals, welke hoort in het rijtje niet thuis?
Dat zeg ik niet. Ha!

Doornroosje, sneeuwwitje, roodkapje en Teuntje?
De Frêle Freule: de overeenkomst is dat het allemaal meisjesnamen zijn.
Het zijn sprookjesfiguren en we zoeken wie er niet bijhoort.
Geloof jij in sprookjes?

Oma, tante, buurvrouw nichtje?
De buurvrouw is geen familie, maar het is wel een leuk mens. Zielig voor haar, nu denkt ze dat ze er niet bijhoort.

Hoeveel poten heeft een spin?
De Frêle Freule denkt aan een fietsspin: twee!
Mijn gekromde hand kriebelt als een spin over het tafelblad.
Oh, nee, vier!
U mag verdubbelen.
Acht heeft een kruisspin er! Ik wist het!

Hoepel aardbei, kiwi, bes?
Soepterrine: aardbei, daar houd ik niet van.

Er wordt voorgezegd, gewaarschuwd en herhaald.
Annie: Het leukste van het spel is de (foute) uitleg. Heerlijk, ik kan hier zo met de slappe lach van genieten!

Vul aan:
Het is niet alles goud …
De Frêle Freule: wat er geleverd is!

Den, eik, beuk, linde?
Seniorita Sigaretje: Die ene boom die ik zoek, zit er net niet bij.
U krijgt een herkansing. Wat zit er in boerenjongens?
Dat weet jij net zo goed als ik, of zijn er tegenwoordig geen leuke boeren meer?
En hoe zit dat eigenlijk met boerenmeisjes. Het verschil zit in de rozijnen en de krenten, oppert mevrouw H.

Wat eet een eekhoorntje?
Wat we voor ze neerleggen op het voederplankje van het vogelhuisje.
Tante Leen interrumpeert en meldt dat ze zojuist het eekhoorntje bij de ingang naast de prullenemmer heeft gezien: een bruine!

Waarom stoppen planten met groeien als de temperatuur daalt?
De tuinman kan moeilijk bij de les blijven.
De sapstroom stopt door de kou.
‘Geen sapstromen meer.’ Signorita Sigaretje komt niet meer bij: ‘Nou, die zijn bij mij allang opgedroogd. Die van jou dan?’ duwt ze me met haar elleboog aan.
Die van mij ook.
We gieren het uit.

Ondertussen legt 123456789Tieneke een vraag die we niet gehoord hebben uit over Swiebertje, Malle Pietje, Bromsnor de veldwachter en Saartje. ‘Daar komt Swiebertje, onze Swiebertje, onze Swieber met zijn uitgestreken snoet …' wordt er gezongen, terwijl de oorspronkelijke versie: daar komt Swiebertje, rare Swiebertje, onze Swieber met zijn uitgedeukte hoed. Wat maakt het uit. We stappen over op herfstvragen waar om de een of andere duistere reden veel drank in voorkomt.

Noem een herfstbloem. Bijvoorbeeld aster, dahlia, chrysant.
Tante Leen hoeft slechts een bloem te kiezen, maar trekt haar schouders op: geen idee.
Ik noem ze op, u mag me nazeggen.
Ik vind ze gewoon niet mooi!

Hoe wordt oktober ook wel genoemd?
Annie maakt het drankgebaar naar de mond met haar hand: de wijnmaand.

Duif - merel - mus - buizerd
De buizerd (drinker in dialect) natuurlijk!
De Frêle Freule: ‘Ik sta al mijn hele leven droog.’
‘Dan zijn bij jou de sapstromen niet op gang gekomen’, grinnikt Seniorita Sigaretje.
Tegen mij: ‘Die houden we erin hè?’
Proest. Zeker weten!

 


vrijdag 7 september 2018

PAPPI PARAAT


Pappi is in rep en roer. Gebrabbelde volzinnen blijven onafgemaakt. Uit de woordenpuzzel maak ik op dat pappi vreest dat de verpleegsters ten prooi zullen vallen aan de agressie van: die nieuwe lastpost. 'Er is geen dreiging en geen gevaar. Sowieso weten de zusters wat ze doen; ze zijn op alle soorten patiënten getraind. Jij hoeft ze niet te beschermen', zeg ik. Maar pappi is in staat van paraatheid. Op zijn kamer zijn ALLE kabels uit de stopcontacten getrokken en opgerold. Spullen staan ingepakt of zijn met touw omwonden - vroeger pakte je een pakje in met bruin papier en touw. 

'Ik ben opgeroepen voor militaire dienst', zegt hij. 'Alles wat ik nodig heb, staat klaar om mee te nemen naar het verzamelpunt in Utrecht. Ik kan alleen mijn autosleutels niet vinden', paniekt hij. 'Dat komt omdat je al zes jaar geen auto meer hebt', help ik hem deze keer uit de droom. 'Het is niet waar', zucht hij. 'Helaas moet ik je er ook aan herinneren dat je geen dienstplichtige jongeman van 18 meer bent en te oud voor de reservetroepen. 'Ik hoor André van Duins alterego Ome Joop als pappi zegt: 'Nee, nou wordt-ie mooi!' 

Pappi is moeilijk terug te brengen naar het heden. Hij wordt zelfs een beetje opstandig. 'Ga eens rustig zitten. Ik reset je geheugen, daarna praten we', poog ik hem te kalmeren. Ik druk op zijn slapen, masseer zijn hoofd. Na een minuut of vijf, zeg ik: 'Klaar! Hoe voelt het?' Pappi: 'Ja, wel beter, maar ik snap het nog steeds niet.' Ik doorzoek zijn kamer met mijn ogen. Ik zie een brief met afzender Utrecht en de Houwe Zo, het magazine van de vereniging Contact Oud- en actief dienende Mariniers. Tel daar de 'vijand' bij op en één en één is twee.

Zijn kamer is geordend en meteen maar gestoft. Pappi heeft ze nog niet op een rijtje. Hij krijgt een happy pil (Oh fijn, dankjewel!) en het advies om vroeg de kooi op te zoeken. 'En morgen?' vraagt hij. 'Morgen sta je gezond weer op!'

woensdag 5 september 2018

HAMSTEREEEEENWanneer de zusters te weinig glasservies in de kast hebben, weten ze dat de ekster van kamer 3 weer heeft toegeslagen. Voor de zelfredzame en gastvrije pappi blijft het moeilijk. Ondanks dat hij volpension geniet, wil het er niet altijd in dat hij geen boodschappen meer hoeft te doen, de koksmuts af kan blijven en dientengevolge ook geen tig delig servies, een goedgevulde besteklade of ander huishoudelijke gerei meer nodig heeft. 

In het Zorghuis geldt mi casa es su casa wat in de praktijk betekent dat alles in de keukenkastjes door de bewoners gebruikt kan worden. En vooral: de vaat in de grote keuken in de afwasmachine kan. Vandaag viel de score mee: vijf mokken, wat plastic bekers en twee zilveren paplepels. Wanneer pappi meekrijgt dat ik het wegpak, roept hij standaard in paniek: 'Ik moet toch eten! En als er gasten komen kan ik ze niet eens een kopje thee aanbieden.' Daarom ontvreemd ik op klaarlichte dag als een dief in de nacht zijn buit; de plastic bekers blijven achter, de rest gaat in het rek van de vaatwasser. Deze week is het de laatste hamsterweek bij Appie. Zal de verzamelzucht van pappi ook eindigen?