vrijdag 16 augustus 2019

BIJ DE TIJD123456789Tieneke hoest aan de hand van plaatjes vragen op over de tegenstelling: vroeger en nu. Tante Leen, KanariePiet, pappi, Cornelia Hopsasa, Bardótje en Tutti vertellen honderduit hoe zij ‘vroeger’ beleefd hebben: een feest van herkenning. Aangekleed gaat uit. Vroeger ging je opgetut de deur uit voor een diner dansant. Nu is het een houseparty in een niemendalletje. Pappi denkt me te herkennen op een plaatje. Stijldansen en slijpen is tegenwoordig los van elkaar in trance bewegen op het opzwepende ritme dat de DJ bepaalt. Pappi noemt de bazooka als dans, wat hij verbetert in Mazurka als Tineke de eerste te knallend vindt. Na de mantelpakjes kwam de broekrok in schwung die niet naadloos overging in hotpants. In de pruikentijd lieten jongens hun haren lang groeien en droegen meisjes de Mireille-Mathieu-coupe al dan niet in panterlook. De mannenharen werden glanzend met Brylcreem in een kuif gestyled. Ze scheerden zich met zeep, kwast van dassenhaar en scherpe messen. Een snijwondje stelpte je stoer met een Mascotte vloeitje. Je huid werd veel gladder dan scheren met een scheerapparaat. KanaraPiet kan dit niet beamen: hij wordt geschoren. Kin en wangen werden geparfumeerd met Tabac, Old Spice of Fresh Up. Tutti krijgt er dorst van: ‘Moet ik nu helemaal naar de koffieautomaat of krijgen we wat gebracht?’ vraagt ze naar de bekende weg. Ik; ‘Verwende apenkoppen zijn jullie! Vroeger moest je de bonen nog tot poeder malen tussen je knieën! Cornelia Hopsasa: ‘Wij hadden een DE koffiemolen met slinger aan de muur en later zo'n elektrische pot!’


Foto's van pappi en zijn huisgenoten vindt je op Facebook Zorghuis Tegelen 16 augustus 2019

woensdag 14 augustus 2019

MUZIEK NA DE MAALTIJDDe thermometer tegen de zonnige muur wijst 39 aan. Onder de parasols is het aangenaam. De tuinman en disgenoten die net van tafel komen, wuif ik naar buiten. ‘Wat hebben jullie gegeten’, wil ik weten als iedereen is neergeploft. Van de zes bewoners weet er slechts eentje wat-ie tien minuten geleden op heeft; Tante Poes mag daarom niet meedoen, maar ze geniet van de levendigheid. 

Ik check de menukaart: groentesoep – puree met kippenragout en worteltjes – caramelpudding. We maken er een kwisje van en wie het raadt, mag een plaatje aanvragen. Mijnheer Demijne probeert te foetelen: ‘Aardappelen, groente, vlees.’ Ik: ‘Welke kleur had de groente?’ ‘Groen, want het is toch groen-te’, zegt Sjimmie, de slimste van het stel. Ik wijs rondom ons heen kleuren aan. Bij oranje gaat bij Mijnheer Demijne een lampje branden: ‘Ah, peentjes.’ 'Goed zo, Willie Wortel!' Het wordt Fats Domino met Hello Josephine. Mijnheer Demijne zingt het voluit mee, terwijl hij luchtgitaar speelt. 

Het vlees. Pappi: ‘Rund. Varken. Kip. Ik: 'Zo gaan we dat niet doen, mensen.' Pappi: 'Ik denk varken.’ Ik: ‘Maak het geluid: knor, boe of kakel.’ Iedereen knort me na. Niemand? Gastvrouw Sandy en ik mogen een plaatje van onszelf uitzoeken: ‘Nao ut Zuuje van Sexy Lex.’ Sandy soloot het speciaal voor E. die helemaal smelt en dat komt niet door de zon. Omdat pappi het toetje niet kan raden (dat heeft hij voor later bewaard) kiest hij Jim Reeves met distant drums. Tutti wil maar een ding en dat is Sjef. Voor haar zetten we het grijsgedraaide Geneet van ut laeve op. We horen nog Harry Belafonte, Pat Boone en Funs van Grinsven. Van de helft zijn de luiken dichtgevallen voor het middagdutje. De muziek gaat geleidelijk zachter tot een grote olifant (Mijnheer Demijne: ‘Tettereteeeh.’) het muzikale uurtje uitblaast. Vooruit nog een slaapliedje dan: ‘Venlo Stedje van lol en plezeer.’ Wie nog wakker is, neuriet mee.


Pappi en zijn huisgenoten zijn te volgen op Facebook Zorghuis Tegelen 14 augustus

zondag 11 augustus 2019

STERKE VERHALEN


Patron woont tegenwoordig tegenover de pantry. Boven vond hij het te stilletjes. Nu maant hij regelmatig de huishoudelijke staf en de kletskoppen bij de koffieautomaat tot stilte. Dit alles met een gulle lach overigens. In het rumoerige bruine café, zoals zijn kameraad de zaal overdag noemt, hopen de twee op een alcoholhoudend drankje. Ondertussen dist Patron sterke verhalen op. 'De nieuwe is al vijf keer mijn kamer binnengelopen zonder toestemming te vragen', zijn hoofd wijst richting François. Met gespeelde verontwaardiging: 'Ik schenk mezelf een jonge klare in. Kom ik terug van de wc, is het glas leeg. Geen druppel zat er meer. Ik heb niemand kunnen betrappen, maar het is natuurlijk hij daar geweest.' Patron wijst weer met zijn hoofd richting François.

'Zo was een keer mijn afstandsbediening naar de knoppen. Ligt er in plaats daarvan een telefoon. Wie heeft die omgeruild? Ik denk meteen aan hem daar.' Patron wijst wederom naar de verdachte die onschuldig blijft tot het tegendeel bewezen is. Droogkomisch: 'Het mooiste van alles is: ik heb helemaal geen telefoon. Enfin, het apparaat zoemt en trilt. Ik neem op. Hoor ik een man zuchten. Het was een man, omdat het duidelijk een zware zucht was. Blijkt het later het vriendje van de zuster te zijn. Hartstikke jaloers natuurlijk, omdat ik opnam. Haha.' De zuster reikt twee sherryglaasjes witte wijn aan. Ongetwijfeld komen er nog sterkere verhalen boven tafel.

NORMAAL


Na de spruitjes met een procureurlapje (voor de leek: ontbeende schouderkarbonade) schept pappi de bijeen geharkte bladeren in de tuin op met de sneeuwschuiver. 'He, kom je helpen?' Hij fluit verheugd als ik om de hoek kom kijken. 'Nee, ik heb mijn zondagse jurk en schoenen aan. Eigenlijk kom ik gewoon op de thee. Hoe lang ben je al bezig?' Pappi: 'Anderhalf uur. En er zijn nog zoveel paadjes om te doen.' Ik: 'Precies, en morgen is er weer een dag.' We drinken een kopje thee op de bank. Pappi vertelt dat het eekhoorntje gezellig om hem heen springt. Hij krijgt het koud en ik stel voor dat hij even onder de warme douche gaat. 'Dat lijkt me heerlijk', behaaglijk trekt hij zijn schouders op.

Dezelfde pappi die gisteren van toeten noch blazen wist, is vanmiddag normaal. Dat wil zeggen zoals hij was voor een herseninfarctje en wat tia'tjes. Vandaag geen chaos veroorzakende file in zijn hoofd, maar een efficiënt wegennet waar data perfect doorstroomt. Ik vraag me af als er du moment een hersenscan gemaakt zou worden of specialisten dan kunnen zien wel gebied ze moeten activeren om het brein weer normaal te laten functioneren. En of er überhaupt nog iets te repareren valt. Maar zo werkt de gezondheidszorg helaas niet.