donderdag 23 januari 2020

STROOMSTELER


Pappi kruimelt met een kaakje de donkerblauwe vloerbedekking rond zijn stoel vol. De interieurverzorgster heeft net zijn kamer gepoetst. Ik leen Henry die in het halletje staat, rol het snoer uit en sluit 'm aan op het stopcontact in de gang. Pappi: 'Vinden de buren dat goed?' Ik onnozel: 'Natuurlijk mogen we de stofzuiger lenen.' Pappi bloedserieus: 'Ja, maar je tapt ook hun stroom af, dan ben je een stroomsteler.' Een stroomsteler. Haha. De twee verzorgenden die elkaars dienst aflossen en ik liggen dubbel. Hoe komt hij erop? Pappi lacht vrolijk mee en trekt me aan mijn arm zijn kamer in: 'Effe serieus. Als ik ooit gekke dingen ga doen of seniel wordt, beloof me dat je bij mij ook de stekker eruit trekt.' Ooit?! Ik druk de knop van de stofzuiger weer in en zuig la-di-da zingend de kruimels op.

SCHOEN ZETTEN


Sinterklaas en zijn knechten bakken − naar mijn weten − allang weer onder de Spaanse zon. Toch vindt pappi cadeautjes in zijn schoen. Rara. 'Ik weet het bij god niet', verklaart hij totaal verrukt en blij tegen mij. Ik wel. Tijdens het 'opruimen' belandt alle prullaria die in het zicht staat, op verrassende plekken. Schoenen en klompen die klaarstonden voor een poetsbeurt worden gebruikt als opbergunit. Pappi snurklachend: 'Heb jij ...?' Ik leg niet uit hoe een kwast, verrekijker, zaklamp, blikje Dampo en een brillenkoker met een scheerapparaatborsteltje in een snoeppapiertje gedraaid daar terechtkomen, want hij zal alles glashard ontkennen. Ik gun hem zijn zo-blij-als-een-kind-verwondering en samen pakken we de 'cadeautjes' uit.

DAG VAN DE GEBARENTAALGebarentaal is handig bij storm en wind, onder de droogkap, tijdens een stille missie, voor als je niet kunt of mag praten en slechthorendheid. Met gebarentaal geef je door middel van (nonverbale) visueel-manuele taal emoties, begrippen en handelingen weer. Tijdens de ochtendactiviteit communiceren bewoners via een 'universele'gebaren taal met elkaar. We beelden ongeveer 50 handgebaren uit die uiteraard gepaard gaan met de nodige ongein. Bij het signaal voor te hard geluid worden de vingers in de oren gestopt, beide handen tegen de oren gedrukt of staan mensen gewoon en lopen weg om aan te geven dat de herrie niet om aan te horen is. Het begrip 'lotje getikt' weigeren de bewoners te kennen. Wel draaien ze de vinger naast de slaap, tikken ze op hun voorhoofd en zeggen ze: 'Koekoek!'

Voor wie het spel wil spelen hieronder een gedeelte van de lijst die we uitgebeeld en gefotografeerd hebben:

Nattevingerwerk – wijsvinger aan de tong en laten zien
Kalm aan – terughoudend gebaar met horizontale vooruitgestoken hand
Stoppen – hand opsteken met de handpalm naar voren toe/ gebalde vuist vanuit ellebooghouding
Turen – zijkant van de hand boven de wenkbrauwen (om de zon te weren)
Verrekijker – vuisten met kijkgat voor een oog
Oorverdovend geluid – handen op beide oren of vingers in de oren steken
Stilte – wijsvinger voor getuite lippen
Wat zeg je? – hand als schelp tegen oor
Schei uit/laat maar – slappe hand naar voren wegwuiven
Lange neus trekken – 1 of 2 (gespreide) handen tegen neus
Heet – wapperen met de handen, zweet van het voorhoofd vegen
Verbazing – hand voor de mond
Schrik – handen op de wangen of (grote schrik) voor het hele gezicht
Windrichting voelen –  armen spreiden (en kijken of je omwaait) of de wijsvinger bevochtigen en in de lucht steken. NB De droge kant is waar de wind vandaan komt.
Prakkiseren – wijsvinger en duim aan kin wroeten of duim tegen kin, wijsvinger over mond
Hello & goodbye – zeg maar dag met het handje. Hallo is 1 x hand opsteken of bij de schouder pakken (goede vriend). Gedagzeggen bij afscheiden meermaals zwaaibeweging kushandje
Peinzen, diep nadenken – handen op de slapen, gestrekte handen tegen elkaar met neus ertussen 
Geldgebaar – duim en wijsvinger tegen elkaar wrijven (money honey, pingping, poen, poen, poen)
Slaap – gapen, hoofd schijn hand(en) tegen elkaar tegen een oor
Wakker worden – met de knuisten in de ogen wrijven, armen breed uitrekken
Vieze smaak – tong uitsteken
Vieze reuk – neus dichthouden (vleugels of topje)
Goedkeurend – applaudisseren of duim opsteken
Smiespelen – hand schuin voor de mond en naar een kant leunen
Goed gedaan – klap op de schouder, duim omhoog
Ontkennen – schouders ophalen, opengevouwen handen tonen
Smullen – hand op en neer langs zijkant gezicht bewegen, ism tong langs lippen vegen
Iets niet snappen – op de kruin krabben
Spijtgebaar – hand op het hart
Bekijk hem maar – de middelvinger geven 
High five – jouw handpalm tegen die van een andere persoon
Bidden - verstrengelde vingers in een vuist
Pico bello – wijsvinger in een O tegen duim, andere vingers in een boog omhoog

woensdag 22 januari 2020

BLAASONTSTEKING


Een urineweginfectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen met een verminderde weerstand en vrouwen van wie de moeder regelmatig blaasontsteking had/heeft, zijn extra kwetsbaar. Bijna alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door darmbacteriën die zich normaal in het gebied rond de anus bevinden. Wanneer darmbacteriën via de plasbuis in de blaas terechtkomen, kunnen ze aan de blaaswand gaan kleven en zo een ontsteking veroorzaken. Het is overigens onvoldoende bewezen dat de juiste veegrichting aanhouden (van voor naar achteren schoonvegen) blaasontsteking voorkomt.

Deze doe-het-zelftips voor vrouwen zijn het proberen waard: 

Drink ten minste 1,5 liter water per dag, tenzij de dokter anders voorschrijft.

Bezoek regelmatig het toilet. Geregeld wateren spoelt de bacteriën weg.

Ben je langzaam ter been? Ga bij (een vermoeden van) aandrang gelijk naar de wc. De plas ophouden verzwakt de blaasspier.

Je blaas grondig legen tijdens elk toiletbezoek doe je door goed uit te plassen/uit te lekken. Kantel zittend ietwat voorover, zodat ook die laatste druppels je blaas verlaten. Oefening baart kunst.

Drink voor het naar bed gaan ‘s avonds een glas sinaasappelsap met citroen: het maakt de urine zuur. Let op: niet geschikt voor suikerpatiënten!

Gebruik cranberrycapsules of drink tweemaal per dag een glas cranberrysap. Het is bewezen dat een aantal bacteriën zich hierdoor minder goed aan de blaaswand kan hechten. Let op: als je bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst kan cranberry hierop invloed hebben. Overleg daarom altijd eerst met de trombosedienst.

Preventiemaatregelen tegen blaasontsteking geven geen garantie, maar als je vaker de pineut bent, is het ’t proberen waard. Bij gezonde volwassenen verdwijnen klachten over het algemeen na drie tot vijf dagen vanzelf. Bij ouderen is het raadzamer om bij de eerste symptomen maatregelen te nemen. Moet je aan de antibiotica: laat de huisarts noteren bij welke je baat hebt. Er zijn namelijk diverse soorten antibiotica die bij iedereen verschillend werken. Uitgebreidere informatie vind je in de folder ‘blaasontsteking’ bij de huisarts of via thuisarts

Bron: rubriek 'ouderdomskwalen en remedies' PauwPraat

maandag 20 januari 2020

VEURPREUVE


In de planning zit Dead or Alive* maar op verzoek proeven we in de kapel alvast een beetje aan de vastelaovend. Mee met de muziek kan op twee van onze Spotify speellijsten: Zorghuis Vastelaovend en Zorghuis Schlagers. Grietje vraagt een oud volksmelodietje aan dat vooral met Weihnachten gedraaid wordt. Tante Leen kwinkeleert Weisst du wieviel Sterne stehen naadloos mee. Grietje hoort naast Duitse ook graag Limburgse leedjes. Mooi! Daar hebben we meer liefhebbers voor. JJ gaat helemaal op in haar keuze: Gutenmorgen Sonnenschein in het Frans: quand tu chantes. Floris galmt met een warme stem Venlo am Rhein en andere vroegere nummers uit het Stedje van lol en plezeer. Als de melodie zich ervoor leent, doen de tuinman en hij een duet. Zingen en de tekst lezen is voor de Witte Dame momenteel onmogelijk, maar ze verzekert ons dat ze geniet van de afleiding. Tante Leen heeft het hoogste lied. De tuinman seint mij in als versies met te veel coupletten ingekort dienen te worden. Medley's met pakkende refreinen zijn een uitkomst. Nederlandstalige carnaval is vloeken in de kerk, maar Bij ons staat op de keukendeur (Bosschenaren de Twee Pinten) en aanverwante carnavalskrakers zoals Mien waar is mijn feestneus worden omarmd; Toon Hermans komt tenslotte uit Sittard. Roosje mort tijdens het bezoekuur om vrolijk bij ons binnen te stappen met een enthousiast: 'Hossa!' Ze heeft Seminio permanent ingeruild voor Rex Gildo en is in opperbeste stemming. Voor Mijnheer Demijne mag Catharina Valente in de herhaling. Sjef [Diederen] plukt de ijsberende Tutti uit de gang. Haar dochter is zojuist vertrokken en ze heeft zichzelf gezond verklaart, laat ze tijdens het sjoenkele weten. Grietje (een vitale dame van 95!) die haar halve leven in een koor heeft gezongen, meldt bij elke plaat: 'Dit is niet het origineel.' Van de uitleg dat dit geremasterde digitale versies van langspeelplaten van de oorspronkelijke zangers zijn, gelooft ze geen snars. Die nummers zijn allemaal van HAAR koor. Och, en dat ze telkens een maar vooruit zingt ... Wat kan 't gaeve, zoe is 't laeve. We doon maar allemaol wat water beej de wien. Roosje kan gedachtelezen: 'Proost!' Dit is het einde (dat doet de deur dicht) moet het slot van deze wederom gezellige meezingmiddag aankondigen, maar we doen, ditmaal staand, uit volle overtuiging nog eenmaal het Limburgs Volkslied en  Geneet van ut laeve. Kwart over vijf gaat het in polonaise naar de huiskamer waar de overige bewoners al aan de boterham zitten.


*Bij de vorige bijeenkomst vroegen de bewoners bij elke artiest of hij of zij nog leeft. JJ kwebbelde iedereen de oren van het hoofd, waardoor er niets van een serieuze koorrepetitie terechtkwam. We spraken af dat we de volgende keer 'Raden maar' doen: welke zangers zijn nog onder ons zijn en welke hebben een tuintje op hun buik.