vrijdag 29 maart 2019

SLAGERFESTIVAL


Avonden lang de lievelingsliedjes van onze bewoners opgesnord en er een Spotifylijst van gemaakt. De liedjes beluisterd en gecheckt op de gezongen woorden. Platenhoesjes erbij gezocht voor op de sheets. Laptop en box opgeladen en uitgeprobeerd. Microfoon erbij en gaan met die banaan. Heeft de wifi kuren, maar gelukkig vindt Artistiekelieke een oplossing. Pfff. 

De meezingmiddag waar zo hard aan gewerkt is, verloopt anders. Op zijn zachts gezegd heeft het Slagerfestival geen uitverkochte zaal. Er zijn een aantal fervente meezingers uithuizig plus kersverse bewoonster Cornelia Hopsasa viert diezelfde middag haar verjaardag. Zij trakteert op Limburgse vlaai, wij op muziek. De Duitse Wurst blijft in de verpakking, haar bezoek doet de backing vocals.Drie maal drie is negen en ieder zingt zijn eigen lied. Iedereen krijgt de microfoon. Roosje zwijmelt weg bij de aanblik van Semino Rossi: 'Deze wil ik als eerste horen, dan Schneewalzer van Heino en ... oh Heintje met zijn Schloss!' Als andere verzoekjes worden gedraaid, is het ineens te luid. En we zijn nog niet eens aangekomen bij James OverLast. Mijnheer Demijne maakt van de meezingmiddag een raad-het-intro-kwis. Om in muziektermen te blijven: hij heeft ze alle 13 goed! Griechischer Wein is een aan/uit knopje voor Pappi. Zet de plaat op en hij zet als een geoliede machine in. Voor Mevrouw 'Ik ben al 96' blader ik telkens de door Artistiekelieke uitgeprinte vellen met tekst in koeienletters om. ALLES zingt ze met gesloten ogen mee. Na afloop deelt het schatje doodleuk mee dat ze niet meer kan lezen: 'Ik ben al 96.' Na veel refreinen met Hossa!, hee, haa en hoo, is zo vijf uur. Totdat de zuster met de tafelkleden komt, draaien we anderstalig. E. droomt weg bij Spanish Eyes van Engelbert Humperdinck die ik helemaal moet laten uitspelen en Toets schouders swingen op At the Copa van Barry Manilow. Het was misschien niet een typisch Slagerfestival, maar we hebben gezongen, veel gelachen en in de smaak viel het zeker. 


Meer foto's van pappi en zijn bewoners vind je op Facebook Zorghuis Tegelen

donderdag 28 maart 2019

WIE IS HET?


Pappi en meneer B. zijn te porren voor een gezelschapsspelletje. Bij de aanblik van het bord, hoont pappi: 'Da's voor kinderen.' 'Wij doen de grote-mensen-variant', zet ik door. 'Jij mag de spelleider zijn en meneer B. en ik zijn de detectives die de dader opsporen.' De pasfoto's worden geschud en Pappi trekt een foto die hij niet aan ons mag laten zien. Dat doet hij wel, dus mag hij nog een foto trekken. Sherlock Holmes naast me krijgt een aanzetje tegen de schouder: 'Noem een uiterlijk kenmerk, zodat we verdachten kunnen elimineren.' Meneer B. grinnikt: 'Ho, dat gaat er ruig aan toe.' Ik: 'We begeven ons wel in de criminele onderwereld he.' Meneer B.: 'Draagt hij of zij (haha) een snor?' Pappi: 'Nee.' Ik: 'Dan mag u alle hoofden met een snor omleggen.' 'Moeten die allemaal dood', lacht hij intussen niet begrijpend wat ik bedoel met omleggen. Mijn rechterhand maakt het pistoolgebaar: 'Piefpafpoef!' Dat vindt hij zo leuk, dat ik het bij elke foto herhaal. Er is soms discussie met de spelleider over wat blond, bruin en rossig is en ook de benamingen van de hoofddeksels luisteren nauw. Een verdachte vrouw vindt Pappi op een man lijken. Hij krijgt gelijk. Als er nog slechts hoofden met grijze haren en brillen over zijn, stopt meneer B. met vragen stellen. 'Heeft u er genoeg van?' pols ik. 'Nee, ik vind het spannend, maar ik heb ook grijs haar en een zwarte bril. Zo dadelijk denkt iedereen dat IK de dader ben!'dinsdag 26 maart 2019

OPHAALDAG


Tweewekelijks de groencontainers buitenzetten, doet de tuinman bij voorkeur zelf. De plaatsbepaling op de stoep van de ketelbussen - zoals de tuinman ze noemt - luistert vrij nauw. Niet te dicht aan de trottoirband waardoor ze op straat kunnen geraken, en toch voldoende ruimte laten voor kinderwagenduwers, rollatorgebruikers en rolstoelers. Even een babbeltje met of de duim opsteken naar de overbuurman en de boel kan weer op slot. Die laatste handeling wordt uiteraard gedubbelcheckt.