vrijdag 31 januari 2020

DINER FOR ONE

Foto: Lieke Deenen

Het Zorghuis heeft de traditie om 'je lievelingseten uitkiezen' op je verjaardag nieuw leven ingeblazen. Als kers op de taart mag je een gast naar keuze uitnodigen die gezellig een vorkje mee komt prikken. Geen tafeldame of tafelheer voor pappi. Hij kiest ervoor om alleen aan een tafeltje te diner op zijn kamer. In overleg met de verzorging halen we hem zelfs voor deze unieke gelegenheid niet uit de dagstructuur waarin hij momenteel zo super gedijt. De juiste keuze. Wat geniet hij in het 'schaftlokaal' van de aandacht, het gezamenlijk gezongen 'Lang zal hij leven'*, de aanwezigheid van zijn 'spoorcollega's' waarmee hij samen de zondagse soep en vanillevla weglepeld en de bloemkool met gebakken piepers en een botermals sudderlapje met smaak verorberd. Heerlijk Gefeliciteerd!

*Pappi's 92ste party vierden we in het weekend. Op zijn daadwerkelijke geboortedag was het nogmaals feest. Pappi: 'Ben ik alweer jarig? Jeetje, wat vliegt de tijd. Al 93!'

donderdag 30 januari 2020

VERHUIZEN(Eindelijk het verlossende bericht dat er plek is voor je ouder(s) in een zorginstelling.) Pa en/of ma gaan op kamers wonen. Een huis vol dierbare herinneringen moet leeg. Een hoop dilemma’s om mee te dealen. Enkele verhuistips:


maak een plattegrond van het nieuwe onderkomen om te zien wat erin past. Zo voorkom je onnodig gesjouw.

creëer voorpret door je ouder(s) stickers te laten plakken op wat per se mee moet.


het daadwerkelijke opruimen en verhuizen doe je bij voorkeur zonder je ouder(s).


als straks de deur van je ouderlijk (t)huis definitief in het slot valt, kun je niet meer terug. Alles bewaren is geen optie. Fotograferen van het interieur en persoonlijke spullen geven een voorgoed inkijkje en verzachten heimwee-aanvallen.


wat doe je met restanten na de verdeling onder familie/vrienden? Gun ze een tweede leven, daar maak je jouw ouder-van-de-generatie-die-niets-verspilt helemaal blij mee.


Bron: PauwPraat

dinsdag 28 januari 2020

DOEKDANSEN


Het is flink doortrappen op een fiets met slappe banden. In het Zorghuis ronselt onze sympathieke stagiaire F. deelnemers voor de gym die meetelt voor haar beoordeling. Een actieve vraagstelling (Kom!) en een beetje op het gemoed werken (daar zijn de bewoners zelf ook heel bedreven; vraag maar aan de zonen en dochters) en de 'gymzaal' zit vol. Natuurlijk doen pappi en ik mee.

De Witte Dame, Buuf, Roosje, KanariePiet, de tuinman & co, Cornelia Hopsasa, Mijnheer Demijne, de Eeuwelinge en haar altijd bereidwillige achterkleindochter T. als het schattige 'hundje' dat de ballen apporteert en LieveLieke zitten in een kring klaar om zich in het zweet te werken. F. geeft het goede voorbeeld. De spieren worden losgemaakt. Opwarmen doen we met de arm- en beenoefeningen (Roosje zingt: ... mien linker bein en mien rechter bein ...) F. pakt de bal voor een potje voetbal, opgooien en balklemmen. Via 'Tulpen uit Amsterdam' komen we bij de kat van ome Willem die op reis is geweest uit. Na de pauze met een groot glas limo of bitterlemon, gaan we verder. Omdat bewoners niet altijd zo meegaand zijn als de onze, vertelt LieveLieke een melig mopje, tellen we tot tien wie-niet-weg-is-is-gezien en door tot honderd in verschillende talen. Applaus voor F. die zich door onze inmenging niet van de wijs laat brengen. 123456789Tieneke voorspelde in week 1 al: 'Let op dit wordt een goeie!'

Het is kwart voor vier. F. en haar stagebegeleidster gaan zitten voor de evaluatie. Wat kunnen wij nog doen? Om naar Parijs te gaan is het te laat, dan komen we in de spits. Het wordt doekdansen op klassieke klanken, waarbij KanariePiet zelfs gaat staan. De ballen walsen mooi mee op de muziek tot ze in het zwarte gat verdwijnen of over de rand hopsen. Wanneer enkele dames hun bovenarmen voelen, vouwen we het doek in een taartpunt op. Roosje: 'Die zou ik best lusten, de calorieën hebben we al verbrand.' Voor de cooling down zwaaien we van links naar rechts uit op Schneewalzer, ditmaal door Peter Alexander.

maandag 27 januari 2020

DROGE MOND

Er is een ruime keuze aan speekselvervangers; deze werkt perfect voor pappi 

Onder andere bepaalde ziekten, roken, het nuttigen van alcohol, ouderdom en medicijngebruik kunnen een droge mond als bijwerking veroorzaken. Het hebben van een droge mond is vervelend en kan weer leiden tot een slechte adem en slikproblemen. Klachten zijn (tijdelijk) simpel te verlichten met huismiddeltjes* en/of vrij verkrijgbare speekselvervangers. We hebben prima ervaringen met een spray voor overdag en een gel voor de nacht. Raadpleeg altijd een arts voor een persoonlijk advies en kijk eerst op thuisarts. Voor verhelderende informatie en tips: www.drogemond.nl/tag/mond.
*Wist je dat er in tijden van schaarste (zoals in de oorlog) op een knoop gesabbeld wordt omdat dit helpt om speeksel in de mond te vormen?

Bron: rubriek 'ouderdomskwalen en remedies' uit PauwPraat

zondag 26 januari 2020

PAPPI'S PARTIJTJE

Foto: Tineke Buskes

Lievelieke pompt de ballonnen op. De gebloemde schaaltjes met lekkers worden gevuld. Pappi, in zijn mooiste pakje gehesen, is helemaal klaar voor zijn 92e levensjaar. Zijn grootste verrassing: een surpriseparty waar hij mateloos mag zijn met de alcohol (water wordt aangelengd met wijn en het bier is 0.0%), de aanwezigheid van de Biesjes uit Boven-Lauwe en 123456789Tieneke. Wanneer gasten en kwasten hun nostalgische feesthoedje in de versierde zaal opzetten, is het meteen: Feestje! Als zanger Stef Kupers is geïnstalleerd, begint pappi's verjaardagspartijtje pas echt met Lang zal hij leven, opgevolgd door Geneet van 't laeve en alle andere meezingfavorieten van pappi en zijn huisgenoten. Iedereen is vrolijk en geniet, sommigen nog meer dan anderen. Grietje straalt van oor tot oor en gaat bij elk sjoenkelliedje staan om mee te deinen: 'Ik ben al 95, maar ik voel me vandaag ook jarig.' De Frêle freule blijft in haar fauteuil (omdat ze geen speklapjes op haar billen heeft) en heeft de grootste lol, omdat er zo met haar persoonlijk gestoeldanst wordt. Tijdens de polonaise swipet de hele stoet tot grote vreugde haar hand. Josje schuift het schaaltje chips van zich af, haar buurvrouw is er als de kippen bij om het in te pikken. Merie ('Ik doe toch niet TE gek he.') swingt de pan uit en zoekt geregeld haar 'wandelvriend' de tuinman op. Tussen het meezingen, zwieren, inhaken en lachen, wordt er volop gesnoept. Cornelia Hopsasa isoleert telkens een chocolaatje om vervolgens te vergoeilijken dat ze er weer een neemt: 'Ach, die ligt er zo zielig alleen, dan pak ik 'm wel.' Om half vijf is het gedaan. Van Bardotje mag de zanger niet stoppen: 'Doorgaan tot morgenvroeg!' Iedereen is het ermee eens: dit partijtje is nu al het feest van de eeuw! De box gaat aan en de ruimte vult zich met vastelaovend. De bitterballen worden in het vet gegooid, de worstenbroodjes en mini pizza's sissen in de oven. Het was een feest om nooit te vergeten, al moet je dat in een verzorgingstehuis met een korreltje zout nemen.

Foto: Tineke Buskes
Alle bewoners werden persoonlijk uitgenodigd


Pappi wordt op 30 januari 92!

altijd een feestje met Stef Kupers