zaterdag 25 april 2020

VLECHTWERK

rastafari

JJ: 'Ik zie er vreselijk uit met mijn wild hooi.' 'Hoe zouden we eruitzien als de kappers nog langer hun beroep niet mogen uitoefenen?' vragen de bewoners zich met de handen in hun haar daarop af. Dat we allemaal lange manen krijgen is geen verrassing. Sommigen zijn nieuwsgierig of ze weer op hun jonge ik lijken. Bewoners die altijd een kort kapsel droegen, willen dolgraag zien of een paardenstaart of vlecht hen flatteert. Uiteraard willen de kalende mannen best weer wat dons of een cavia op hun biljartbal.

De joeksmadam gaat het regelen na de ochtendgymnastiek. Tijdens het middagmuziekmozaïek 'Raad een lied, of niet' maken bewoonsters van acryl wol haarstukjes. Wit als de huidige haardos, ginger als Pippi Langkous, rood als Armand, blauw als een te lang gezeten haarspoeling. TT is snoezig als Heidi, Tante Poes straalt als bruidsmeisje en voelt zich met een paardenstaarten als de Indiaanse Clay Basket. Elsjefiederlesje kon zo uit Oostenrijk zijn weggerold. Mutti draagt een krakeling als Zeeuws meisje; in haar spiegelbeeld ziet zij Maria Rokk. Mijnheer Demijne heeft een Aziatische vlecht als Hop Sing, met een andere expressie transformeert hij in een stoer Satudarah-lid. JJ probeert alles uit wat er voorhanden is: een 'haardoosje' op het hoofd zoals Jeannie, een Rapunzel-trapladder, een hoed, een bloem en een fitness haarband die Olivia Newton John niet zou misstaan. Sjimmie kiest voor hippieharen. Ons Door beeld met haar knot Pebbles Flintstone uit. Floris is een stoere cowboy. 

De pruiken zijn gereed. De dames en heren staan te trappelen in de rij om hun carrière als fotomodel te starten, enkele dames gaan zich extra  omkleden -  'Lichtblauw past mooier bij mijn ogen.' Niet een keer poseren voor de ronde kappersspiegel en de camera, maar oneindig vaak. Het werkt op de lachspieren of wekt verwondering en bewondering - 'Öh, wat ben ik/jij mooi. De bewoners krijgen er geen genoeg van: nog een, nog een! Lipsticks, sjaaltjes en zomerhoeden worden te voorschijn gehaaldbrillen worden op- en afgezet. Het worden onbetaalbare plaatjes die ieders goedkeuring kunnen wegdragen, want he carnaval is al voorbij.

Geraden wordt er weinig (het zijn de bekende mannensongs en schlagers), des te meer wordt er gezongen op deze uitgelaten middag waarop de Frêle Freule een officiële voorstelling geeft en ons daarna de oren van het hoofd kletst, de zusters F. en D. de chachacha demonstreren en iedereen meedoet en dikke pret heeft.


De hele reportage is te zien op Facebook Zorghuis Tegelen week 19 2020

donderdag 23 april 2020

STUNTEN

'Maak even een foto van me.'

In de Sinterklaasweek van 2019 hing Pappi's leven aan een zijden draadje door hartfalen. En van je helaholahouderdemoedmaarin pakte Pappi de draad weer op. Ondanks dat Pappi zich de laatste tijd 18 waant, wordt hij er niet jonger op. De lekkende hartklap blijft door slijtage openstaan, met als gevolg o.a. kortademigheid bij inspanning. Ook de hartpompfunctie van de 92-jarige wordt steeds minder krachtig.

Maar Pappi blijft vrolijk en waant zich jong. Zo jong dat hij 's avonds voor een ommetje zijn wandelstok ter ondersteuning vergeet. Slof, zwalk, zwabber ... vallen is van alle leeftijden en kan je overal gebeuren. Pappi maakt een duikeling in de gang. Hij breekt de val als een ware stuntman en komt er met een geschaafde elleboog en vier hechtingen (vanwege hevig bloeden) in zijn hand goed van af.

Pappi, stoer aan de telefoon: 'Ik heb een stunt uitgehaald. Je wilt niet weten hoeveel zusters en dokters uit het ziekenhuis bij mij zijn geweest. Maar ik heb geen pijn en nergens last van.' Moi grinnikend: 'Sommige mensen doen ook alles om aandacht te krijgen.' Pappi kan er ook mee lachen: 'En het mooie is: nu heb ik drie wandelstokken!' 

Het leven is voor iedereen eindig. Pappi loopt op zijn laatste benen. Het zou mooi zijn wanneer hij door de extra medicatie en de uitstekende verzorging weer verlenging krijgt en nog kan genieten van zijn favoriete jaargetijden: de lente en de zomer.


dinsdag 21 april 2020

APPELTJES VAN ORANJE


'Oeh, de balletjes van Oranje', giert de Witte Dame het uit.

Het leven hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Huiselijkheid is in tijden van anderhalve meter afstand houden net zo fijn. De playlist Zorghuis Engelstalig vult de huiskamer met nostalgische knusheid. Bewoners zijn wat aan het prullen: handtas uit- en inruimen, post sorteren, lezen, haren kappen, telefoneren en de administratie doen. 't Maggimaedje snurkt. Onder andere Patsy Cline, Jim Reeves, Gene Pitney, Patti Page, Trini Lopez en Doris Day zorgen voor tappen in de mannenhoek, zingen, neuriën en de voetjes van de vloer. 'Precies de juiste muziek uit onze jonge jaren', laten de Witte Dame, Sjimmie en Mijnheer Demijne weten. De vingertrommelende Tante Leen en wiegende Tante Poes: 'Niet uit onze jeugd, maar helemaal onze smaak. 

De dames schilderen de sinaasappeltjes in wording. Valencia lalalalalalalalalala. Lol. De Witte Dame plakt de uit de tuin geplukte buxussteeltjes met blaadjes eraan. De tuinman: 'Wat moet ik doen?' Moi: 'Jij bent de voorman die de meisjes van het atelier aan het werk moet houden.' De tuinman: 'Maar WAT moet ik dan doen?' Moi lachend om de intussen giebelende 'meisjes': 'Mij lijkt dat je je handen vol hebt om je harem in het gareel te houden.' De tuinman mag ze voor de foto tonen. De Witte Dame giert het uit: - 'Oeh, de balletjes van Oranje.' Tante Poes et Moi maken er met naald en draad een lusje aan (de kerstbalhangertjes zijn zoek) en Tante Leen hangt de sinaasappeltjes in de boompjes. 'Zijn het er niet te veel?' vraagt de Witte Dame. Moi: 'Wanneer er appeltjes van Oranje overblijven, maken we van de schattige kleintjes oorbellen. We dollen wat. 

Mutti heeft niks met het Koningshuis en het geknutsel vindt ze truttig en voor kleuters. 'Toch niet op mijn 98ste!'  werpt ze tegen. Honend: 'En Koningsdag wordt geeneens gevierd.' Wij geven geen sjoege. De lege boompjes worden steeds gevulder en mooier. Mutti geeft haar verzet op. We doen alsof we niet merken dat ze steeds dichterbij schuift en meehelpt om de sinaasappeltjes mooi te verdelen over de vier boompjes. Als de verzorgsters complimentjes geven, trekt ze vlug een boompje naar zich toe. Ik schud mijn hoofd van laat-maar tegen Tante Leen die wil uitvallen tegen Mutti omdat het niet haar verdienste is. Wijs, laat ze het erbij. Tante Poes, ook trots op het eindresultaat: 'Maak er maar een foto van en stuur die naar het Koningspaar. Dan komen ze vast bij ons op bezoek.' Mutti verbijt haar royale commentaar. Wanneer ik mijn duim opsteek, geeft ze me een lachende blagensnuit. Onze Crea Bea's nodigen met een appelblosje op de wangen bij deze koning Willem-Alexander (53) - 'zoooooon leuke jongeman' - hartelijk uit om de 27ste op de thee te komen. Gekscherend: 'En dan zonder Maxima hè.’


Voor elke tafel een Oranjeboompje voor Koningsdagsinaasappeltjes van zoutdeeg


De bijbehorende foto's van pappi's huisgenoten vind je op Facebook Zorghuis Tegelen

maandag 20 april 2020

STOELYOGA


Onze bewoners blijven graag fit. Met stoelyoga houden (of brengen) we geest en lichaam in balans. Na een uurtje met onder andere de ‘cactus’, de ‘vliegende vogel’ en een zalige ‘zelfknuffel’ (dat voelt goed: knuffels worden zo gemist in coronatijd!) waren onze zelfontspanners helemaal zen. Namasté.


De foto's van pappi's huisgenoten vind je op Facebook Zorghuis Tegelen


Met dank aan Paula van Stoelyoga Nederland en Vlaanderen