donderdag 11 mei 2023

ZORG IN DE BUURT

 alle ballen in de lucht houden

alle ballen in de lucht houden, prioriteiten stellen of omschakelen

In EenVandaag (9 mei 2023) sprak hoogleraar en gezondheidseconoom Marcel Canoy vlot over zijn onderzoek: waarom lokale initiatieven de oplossing zijn voor de vastgelopen ouderenzorg. Het is een pleidooi voor de waarde van sociale netwerken. Hoera voor de menselijke maat. Toch hoor ik hem haperen bij de oplossing: vrijwilligers. Weer moet er een blik vrijwilligers worden opengetrokken om problemen te fiksen, terwijl we duidelijk een terugloop zien van het aantal (jonge) vrijwilligers omdat bijkans iedereen aan het werk is. À propos werk: vrijwilliger bij de sportclub van je kind is iets anders als een bestaande baan onbezoldigd invullen. Vrijwillig is bovendien minder vrijblijvend dan het lijkt, want de vrijwilligers worden wel ingeroosterd en er wordt op ze gerekend. Goedbedoelende leken die zingeving zoeken en vitale gepensioneerden die na hun werkzame leven/carrière een nieuwe invulling (en status) wensen. Hun inzet is lovenswaardig, maar de ene is de andere niet. Daarbij mogen we vooral niet vergeten dat de zeventigplussers gezien hun leeftijd slechts een beperkt aantal jaren actief kunnen worden ingezet. Gaan we het daarmee redden in de zorg?

Wat vinden mantelzorgers en zorgpersoneel hiervan? Mensen die voor hun naaste zorgen doen wat er binnen hun mogelijkheden ligt, maar vaak gaan ze door de combinatie baan/gezin/mantelzorg over hun grenzen. Is het voor een zorgmedewerker die verplicht is om aan alle eisen te voldoen nog aantrekkelijk wanneer de vrijwilliger zonder gerichte opleiding de sociabele taken van je overneemt? Kan een kokende bewoner zoals we in het filmpje zien, wel voldoen aan alle hygiëne- en dieetvoorschriften? Is het in alle gevallen wel zo prettig om als kwetsbare oudere een bekende uit je buurt aan je bed te hebben? Hoe verloopt de communicatie: kan een leek perikelen signaleren en rapporteren die belangrijk zijn qua fysieke en psychische verzorging van een bewoner. Lukt het de locatiemanager om dit alles te stroomlijnen.

Versnelling van nieuwe woonvormen. Prima dat er keuze is en blijft. 'Risico reduceren' inleveren tegen 'kwaliteit van leven', gaat het werken? Marcel Canoys onderzoek en pleidooi vragen om omdenken, meebewegen en omschakelen. Is dit in de dagelijkse praktijk zo eenvoudig als de theorie beoogt? Kleinschalige zorghuizen zijn al langer creatief in het omgaan met schaarste. Zij weten uit ervaring dat mensen elkaar nodig hebben. Zo boort een bewonersmix van somatiek en pg onvermoede vaardigheden aan, haalt een professioneel zorgteam het beste in medewerkers en bewoners naar boven, en versterkt samenwerken een goede relatie met regionale zorgdisciplines en lokale ondernemers. Maar onbetaald werken zal Marcel Canoy heus niet doen. Bij iedereen moet de schoorsteen roken.