zaterdag 29 juni 2024

KEEP ON ROCKING!

beats & boogies

Kim Boots en Frank Donders zongen de sterren van de hemel bij Beats & Boogies

Ons seniorenpopkoor Forever Young Collectief waar ik een van de 50 enthousiastelingen ben, had een optreden bij een zorginstelling. Blauwe lucht, zon en een zomers briesje, idealer kon bijna niet. Er was enthousiast rolstoelpubliek plus begeleiding en aanwaaiers die op de muziek afkwamen. 

We zongen een interactieve set. Ik behoor niet tot de 'dansgarde' van ons koor en toch schoot ik automatisch in mijn rol van ab'er/entertainer. Hup het publiek in en samen een rockende massa vormen. Hoe leuk is het om muziek te delen met mensen die geleerd hebben om te genieten van de mooie momenten die het leven te bieden heeft.  De reactie van de tot tranen toe geroerde rolstoelster JJ komt dan altijd bovendrijven: 'Jou zien dansen ... ik voel mijn benen weer. Het is net of IK dans.'

I.v.m. de privacy is er geen beeldmateriaal van ons swingende optreden.


Daarna bezocht ik  nog twee benefietconcerten waar grijze haren bij het publiek en de muzikanten/zangers m/v een hoofdrol hebben. Ook hier mooie mensen met een rugzakje en (on)zichtbare mankementen die genieten van het moment, de zomeravond, de muziek en van elkaar. Keep on rocking!

Kijk voor 'kostenloos' en kostelijk vertier en vermaak in Venlo op Venlowbudget

donderdag 27 juni 2024

Genieten met een zachte G

 bbq

De jaarlijkse barbecue was een weergaloos bak- en braadfestijn! Grandioos verzorgd door Artistiekelieke, 123456789Tieneke, Imke, opbouwers barman Leon en grillmeisters Wil & Jacques, Mijnheer Demijne snijder/hakker van het groentegarnituur, Schouten Vleeswaren en Plus Verbeeten Tegelen die het ambachtelijke vlees voor hun rekening namen en last but not least Joekskapel Waers. De 'zanger' van onze vrijwillige huisband heeft volgens de tuinman verdacht veel weg van Ben 'spoorwegen' Verdellen (van De Vrijbuiters). 

Joop, voorman en trompettist, blijkt een getalenteerd acteur en schuift na afloop bij zijn 'oud-collega' aan. GrilWil warmt zijn handen boven het rooster. Hét startsein voor 123456789Tieneke om de gasten met een zwoele (hese) stem welkom te heten. Kelly en Rakkertje hebben zo hun eigen originele begroeting. 'HA!' groet Kelly. Rakkertje zegt: ‘B!’ Ze is goed wakker en maakt er een abc’tje van. De Witte Dame mijmert over buitenfeesten in Bonn waar iedereen op chic ging inclusief een speciale hoed. We zijn het erover eens dat je optuigen voor een partij de feestvreugde verhoogt. Seniorita Sigaretje laat zich ontvallen dat ze speciaal voor het feest krullen heeft laten zetten. Bovendien is ze door haar rantsoen van 14 stokjes per dag heen. Eerlijk is eerlijk: ze begrijpt dat ze wat liever voor haar longen moet zijn en houdt zich keurig aan de afgesproken dosering. Met smart wacht ze op dochterlief die een volgend pafpakje meebrengt. Ze geniet met volle teugen, ook van een pilsje en daarna gaan de handjes de lucht in: Geneet van ut laeve

Bobo is een (voor)klapper – of juicht ze te vroeg − waarna de rest inzet. May bakt ter plekke haar befaamde krakende kroepoek. Voorproevers Loes en Imke proppen hun mond vol en worden op de vingers getikt: straks is er onvoldoende voor de gasten. Zus(ter) Jeanne neemt zoals verwacht de bewoners zonder bezoek onder haar vleugels Frau DB voelt zich de koning te rijk met de een-op-een aandacht. Bij het buffet staat een file. Strauss verkort de wachttijd. Annie, die haar ogen niet van haar achterkleinkind kan houden, walst met Wendy en Andre Rieu naar de lange dis met homemade heerlijkheden en voor ieder wat wils. Het is moeilijk kiezen uit al dat uitgestalde lekkers. Je ziet de opscheppers denken: we doen straks gewoon nog een bordje.

Tijdens Udo’s Griechischer Wein is een roseetje spraakwater voor de Patron. Hij is in een gulle bui. Als hij van zijn dochter en mij hoort dat hij 400 is, vindt hij dat zelf ook lichtelijk overdreven. Hij halveert zijn leeftijd en doet er, hoppa, nog eens twee af. Mevrouw L. bekijkt haar man nu hij wat pondjes kwijt is, ineens met andere ogen: hij ziet er met zijn weelderige witte haardos weer uit als een jonge adonis. Tante Leen heeft niets te klagen. Achteroverleunend met een tandenstokertje in de weer: 'Jao, ich ving het gewuun gezellig, ich ken neet anders zegge.' De immer parate Roosje is door de hitte niet vooruit te branden en kiest deze middag voor het comfort van een rijdende stoel: gemak dient de mens. Ze geniet van zon, zoon en schoondochter. Iedereen heeft schik op zijn eigen manier: Buuf vergaapt zich aan alles en iedereen om zich heen. 

Rijk geniet door de ogen van zijn dochter die alles doet om het leven voor pap zo prettig mogelijk te maken. Toet wipt op haar stoel, maar blijft braaf tussen man en dochter in. Zo gauw ze haar kans schoon ziet, neemt ze een roze wonderdoekje en zien we haar in de keuken de greepjes van de keukenlades glanzend boenen. Voor de medewerkers is een barbecue buiten werktijd ongedwongen bijkletsen met collega’s; valt het jullie ook op dat Vrouw Brokke negen van de tien keer dienst heeft tijdens feestjes? De Eiervrouw wil alles proeven, schrokt en verslikt zich zowat in een slokje sap. Ze zet een o-jee-gezicht op. De opspringende dochter verlost haar met zachte klopjes van het hoesten. De zusters delen ijshoorntjes uit. Perfecte timing, zoals altijd!

uit PauwPraat

dinsdag 25 juni 2024

BEESTEN!

 zorgboerderij de loi

Vooraf heerst er diezelfde opwinding die je vroeger voelde vóór een schoolreisje. Mijnheer Demijne en E. staan al een uur achter hun rollator op de uitkijk: wat moet een mens zich voorstellen bij een rondreizende dierentuin? Op de vraag aan de terraszitters wat hun lievelingsdier is: Patron - teckels, Mijnheer Demijne - baviaan, E. -  tijger, Tante Leen - ?, Seniorita Sigaretje - minischaap. 'Welke dieren komen er?' vraagt Mijnheer Demijne. 'Tijgers en leeuwen’, fantaseer ik. Misschien een uil', zegt stagiaire Floor die de kinderboerderij de Loi uit Wellerlooi naar Tegelen haalde. Mijnheer Demijne deelt een plaagstootje aan E. uit: 'Ik hoop dat er ezels bij zijn, dan kunnen we die omruilen met eentje van ons. Hint hint.' Tante Leen is na een lange contemplatie tot de conclusie gekomen dat de geluksolifant bij haar op 1 staat. 

De wagen met aanhanger rijdt het terrein op. Ezel Sjors, pony Brammetje, Brahman koe Saartje (een heilige), alpaca’s Teddy en Beertje, en de naamloze geitjes, minischaapjes en een pasgeboren kalf mogen binnen de door begeleiders Theo, Manuel en Olav opgezette omheining. Konijnen en cavia’s krijgen een eigen ren met parasol erboven. Treffend voor onze dierbare bewoners is hun compassie met dieren. Ze checken of alles diervriendelijk gaat: is er voldoende schaduw, is het niet te warm, hebben ze voldoende eten en drinken, worden ze met respect behandeld, vinden de dieren het leuk om geaaid en geknuffeld te worden? Alle seinen staan op groen en de bewoners betreden pluksgewijs het dierenrijk.

De geschoren alpaca’s spreken het meest tot te verbeelding: 'Is het een kameel? Is het een lama?' Manuel: 'Nee, het is een alpaca (spreek uit: Al pakka)'. Notoire biezenpakkers patron en Toet hebben de openstaande poort in de smiezen. Toet ziet dat het zinloos is. Ik kijk de Patron ondeugend aan: Dier noch mens ontglipt ons vanmiddag, hoor!' De op ontsnappen staande Patron maakt een grappig verdorie-gebaar met zijn elleboog. Een pluizig konijn wordt op zijn schoot gezet. Hij, guitig: 'Nah, zit ik hier met een konijn. Mijn twee teckels hadden me zo moeten zien. Haha.' Broemi hoeft niet zo nodig te feestbeesten, maar gluurt toch op kousenvoeten door het raam. Uiteindelijk kan ook hij de dieren niet weerstaan en stapt in zijn elektrieken rolstoel. Bij het zien van de pony fluistert Likkepot: 'Paardjes, paardjes, paardjes. Rije, rije. Moeten groeien.' Ze blijft tot hun vertrek bij ze. De zonen van Seniorita Sigaretje beheren ’t Superweike: 'Daar zijn de dieren veel groter.' Maar … weet ze te vertellen: 'Deze hoefdiertjes zijn pas drie weken oud.' Ieder diertje zijn pleziertje. Bobo en Rakkertje houden het bij konijnen, natuurlijk. Kinderen die een kijkje komen nemen, trekken onderhand net zoveel bekijks. Puck (dochter van Imke) met de cavia en op de pony, Raf en Nigel (zoontjes van Ilona en Chantal) wandelen en praten in de ren met het vee. Al met al is het een beestig gezellige beestenbende waar nog dagen over nagepraat gaat worden.

uit: PauwPraat

maandag 24 juni 2024

LAND VAN MAAS EN WAAL

 

Geboren in het zonnige Zuiden kun je niet anders dan van de klanken van de harmonie houden. Mijn - en dat van andere grijs getooide hoofden - weekend was gevuld met concerten: Harmonie Sint Cecilia ging op de Britse tour en showorkest Fortissimo was heel divers: van bombastisch tot lieflijk. Ik heb weer genoten. Afsluiter van Fortissimo was Land van Maas en Waal dat totaal niet paste bij het gespeelde repertoire. Het zal een reden hebben gehad. Voor mij was pappi's lijflied een welkome groet uit ...

dinsdag 18 juni 2024

TOILETJUFFROUW

schoteltje voor geld

Regelmatig heeft het Zorghuis vacatures in de aanbieding. Ditmaal ziet Margrietje de kans schoon voor een bijverdienste. Op het zitje naast het kleinste kamertje staat een leeg schoteltje.

Het doet me denken aan de toiletjuffrouw bij de V&D in de jaren zestig en aan mijn allerliefste (overleden) collega bij het Limburgs Museum die die ene keer stiekem in de hal bij de toiletten rookte - het was zo druk dat we geen tijd kregen voor echte pauze. Ria hield een wit porceleinen hotelschoteltje in haar rechterhand om de as op af te tikken. Een bezoeker die het toilet wilde bezoeken, trok vlot haar portemonnee en legde er 50 eurocent op. We konden samen als schoolkinderen giebelen en ook nu plasten we bijna in onze broek van het lachen. Hoe toepasselijk.

Terug naar Margrietje in het Zorghuis. Ondanks dat het toilet onbezet is, neemt ze plaats op de stoel en bekijkt ze aandachtig het schoteltje dat op het bijzettafeltje erlangs staat. Ik leg er vlot een duppie op. Ook zij herkent het uitgestorven beroep van toiletjuffrouw. Ze giert het uit: ‘Nou maar hopen dat er wachtrijen voor de wc ontstaan. Ga ik door dat centenbakkie op mijn oude dag nog rijk worden!’

uit: PauwPraat

zondag 16 juni 2024

HIER IS HET TE DOEN

startfestival
Zegt het voort, zegt het voort

Prijzen rijzen de pan uit. Veel senioren menen onterecht dat ze buiten de boot vallen qua cultuursnuiven, entertainment en uitjes. Venlowbudget biedt je tips voor kostelijk en kosteloos vermaak in Venlo. Vermaak waarbij jij bepaalt wat je uit wilt geven en zonder reiskosten. Genieten in je eigen omgeving is hup op de fiets (of scootmobiel) of met de benenwagen gaan.

Actief deelnemen en beweging zijn cruciaal om vitaal te blijven. Eropuit is dus goed voor je en het hoeft weinig of niets kosten. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om zich op te pakken en de deur uit te gaan. Dus geven we ook tips voor ouderen en alleengaanden. Ga hiermee op pad en ontdek dat er dicht bij huis meer te doen is dan je voor mogelijk hield

Venlowbudget - een positief perspectief voor je portemonnee