dinsdag 25 juni 2024

BEESTEN!

 zorgboerderij de loi

Vooraf heerst er diezelfde opwinding die je vroeger voelde vóór een schoolreisje. Mijnheer Demijne en E. staan al een uur achter hun rollator op de uitkijk: wat moet een mens zich voorstellen bij een rondreizende dierentuin? Op de vraag aan de terraszitters wat hun lievelingsdier is: Patron - teckels, Mijnheer Demijne - baviaan, E. -  tijger, Tante Leen - ?, Seniorita Sigaretje - minischaap. 'Welke dieren komen er?' vraagt Mijnheer Demijne. 'Tijgers en leeuwen’, fantaseer ik. Misschien een uil', zegt stagiaire Floor die de kinderboerderij de Loi uit Wellerlooi naar Tegelen haalde. Mijnheer Demijne deelt een plaagstootje aan E. uit: 'Ik hoop dat er ezels bij zijn, dan kunnen we die omruilen met eentje van ons. Hint hint.' Tante Leen is na een lange contemplatie tot de conclusie gekomen dat de geluksolifant bij haar op 1 staat. 

De wagen met aanhanger rijdt het terrein op. Ezel Sjors, pony Brammetje, Brahman koe Saartje (een heilige), alpaca’s Teddy en Beertje, en de naamloze geitjes, minischaapjes en een pasgeboren kalf mogen binnen de door begeleiders Theo, Manuel en Olav opgezette omheining. Konijnen en cavia’s krijgen een eigen ren met parasol erboven. Treffend voor onze dierbare bewoners is hun compassie met dieren. Ze checken of alles diervriendelijk gaat: is er voldoende schaduw, is het niet te warm, hebben ze voldoende eten en drinken, worden ze met respect behandeld, vinden de dieren het leuk om geaaid en geknuffeld te worden? Alle seinen staan op groen en de bewoners betreden pluksgewijs het dierenrijk.

De geschoren alpaca’s spreken het meest tot te verbeelding: 'Is het een kameel? Is het een lama?' Manuel: 'Nee, het is een alpaca (spreek uit: Al pakka)'. Notoire biezenpakkers patron en Toet hebben de openstaande poort in de smiezen. Toet ziet dat het zinloos is. Ik kijk de Patron ondeugend aan: Dier noch mens ontglipt ons vanmiddag, hoor!' De op ontsnappen staande Patron maakt een grappig verdorie-gebaar met zijn elleboog. Een pluizig konijn wordt op zijn schoot gezet. Hij, guitig: 'Nah, zit ik hier met een konijn. Mijn twee teckels hadden me zo moeten zien. Haha.' Broemi hoeft niet zo nodig te feestbeesten, maar gluurt toch op kousenvoeten door het raam. Uiteindelijk kan ook hij de dieren niet weerstaan en stapt in zijn elektrieken rolstoel. Bij het zien van de pony fluistert Likkepot: 'Paardjes, paardjes, paardjes. Rije, rije. Moeten groeien.' Ze blijft tot hun vertrek bij ze. De zonen van Seniorita Sigaretje beheren ’t Superweike: 'Daar zijn de dieren veel groter.' Maar … weet ze te vertellen: 'Deze hoefdiertjes zijn pas drie weken oud.' Ieder diertje zijn pleziertje. Bobo en Rakkertje houden het bij konijnen, natuurlijk. Kinderen die een kijkje komen nemen, trekken onderhand net zoveel bekijks. Puck (dochter van Imke) met de cavia en op de pony, Raf en Nigel (zoontjes van Ilona en Chantal) wandelen en praten in de ren met het vee. Al met al is het een beestig gezellige beestenbende waar nog dagen over nagepraat gaat worden.

uit: PauwPraat