zaterdag 15 december 2018

KERSTCONCERT
Maar liefst twee joeksige kepellen stellen zich op: Waers en Me Dunk. Iedereen zit er klaar voor, behalve mevrouw D. die al vier keer van zitplaats is veranderd. Kerstmutsen worden met schuifspeldjes op hoofden vastgepind. Tante Leen tegen mij: 'We gaan wel dansen he!'  Tuurlijk! Pappi vraagt of hij de muts met bontrandje mag houden: 'Zo'n volle haardos heb ik nooit gehad!' Last Christmas van WHAM is het openingsnummer. Bewoners en familie zingen mee. Margrietje houdt pappi's hand vast. Hij laat niet los. Silent night, holy night. Nibbits, stengeltjes en borrelnootjes verdwijnen in monden. Er zal niks nada overschieten. De eiervrouw krijgt als laatste alle bakjes voor haar neus die, als ze leeg zijn, worden geconfisqueerd door de Witte Dame die dol is op goud. Pappi belegt sneetjes kerststol met chocolade kerstmannetjes; weer eens wat anders dan een witte boterham met duo penotti.


Een roffel en een Alaaf. Alaaf? Ja, de huisband weet dat onze bewoners dol zijn op vastelaovendIt's beginning to look a lot like Christmas wordt voor de pauze ingezet. 123456789Tieneke gaat de keel smeren en plukt Francois bij de voordeur vandaan: 'Het is nog niet afgelopen. Er komt nog meer muziek.' Hij klapt goedgemutst: 'Oh, ho ho.' Winterwonderland is net zo'n vrolijk liedje als Feliz navidad. Het Caribisch bloed van Toet begint langzaam te borrelen. Wat zegt de fysio ook alweer? 'Muziek maakt meer los, dan ik kan kneden.' Een bekende melodie met onbekende titel en tekst. Een opgewekte Tante Leen, die alles meezingt, weet het ook niet, maar Jingle Bells kent ze zelfs achterstevoren. Seniorita Sigaretje wordt naar voren geschoven. Voor de kersverse 84-jarige speelt de band Lang zal ze leven en Zij leve hoog. Volop in de belangstelling en verrast door een dubbele verjaardag gooit ze de armen in de lucht. Er is een kindeke geboren op aard. Boney M. leeft voort in Mary's boy child Jesus Christ. Drankjes worden rondgebracht. Hallelujah.


We gaan vrolijk verder met Santa Claus is coming to town en Let it snow. De sfeer zit er zo goed in, dat we gewoon sneeuw naar beneden zien dwarrelen. Pappi heeft het dankzij een happypil en zijn tafeldame Margrietje bijzonder goed naar zijn zijn. Rudolph the rednosed reindeer. De komische frontman stelt een verbroederingslied voor omdat kerstmis 'vrede op aarde' betekent. De kapel speelt Nederland oh Nederland. Hilarisch, en iedereen zingt uit volle borst mee. Bitterballen, vlammetjes, en frikandellen. Pappi blijft ook inladen. White Christmas. Vreten op aarde. Een bewoner merkt op: 'Kerstmis moet nog komen, maar het kan bijna niet gezelliger worden dan dit.' Little drummer boy wordt getrommeld door een vrouwelijk bandlid die bij Rieu heeft gedrumd. Parapapampam, we zijn echt niet goedgelovig. Brasil klanken en Toet geeft voor iedereen een showtje weg. Het licht gaat uit en we krijgen flikkersterren in de handen gedrukt. Baer haakt in mijn arm bij het afscheidsnummer Geneet van ut laeve. Hij beschikt over een melodieuze tenorstem. 'Zo!' zeg ik. Hij: 'Ja, en ik kan het ook op de gitaar!' Een gezellige nazit. Een schaal met warme worsten- en saucijzenbroodjes gaat rond. Lastige keuzes: bekijken, betasten, terugleggen en er toch een nemen zonder servetje. Oeps heet! Het is lang na bedtijd als de zusters de zaal opruimen en zelf eindelijk een borreltje kunnen nemen op weer een geslaagde muziekavond!

Bekijk alle foto's op de Facebookpagina van Zorghuis Tegelen