vrijdag 7 december 2018

PIETENKIENEN
Sinterklaasavond. Tijdens de avondmaaltijd houdt iedereen een gaatje vrij voor amandelspijs en taaitaai. De balletjesmachine draait proef. De stiften en kaarten liggen op tafel voor het traditionele PietenKienen. Vooraf wordt er gezongen en geoefend met het roepen van ‘Kien’, ‘Bingo’ en ‘Prijs’. De sfeer is uitgelaten, jongehonderig zelfs. We gaan telkens voor een rijtje, dan twee rijtjes en daarna een volle kaart. ‘Staat er al iemand op scherp?’ roept 123456789Tieneke na 7 nummers. ‘Rommel eens goed in de zak!’ klinkt het vrolijk. Cijfers worden herhaald en nagevraagd: ‘Nummer 35 staat NIET op de kaart!’ S. heeft als eerste kien, L. als tweede kien en derde. ‘Dat worden geen miljoenen op mijn bankrekeningen’, lacht B die zijn kaart op een vakje na volledig blauw heeft gekleurd. Zuster I. helpt D. die bij elke afroep een vakje aankruist. 

Geroezemoes. ‘Stiiiiilte!’ J. en L. hebben de lachstuipen, E. vindt een pietenmuts met klep uit. ‘Fijn voor als het regent en sneeuwt’, zal Zwarte Piet later zeggen. Het zweet staat in mijn handen, zucht L. die alleen nog haar geluksnummer 11 moet. ‘Nummertje 11’, leest 123456789Tieneke af van het witte balletje in haar hand. ‘Kien’, brult L. ‘Ik heb ook kien’, fluistert T. Bij dubbelkien wordt een kaart getrokken. Het is vals alarm. Mevrouw T. heeft een rijtje vol, terwijl we al voor de hele kaart gaan. B. droog: Dan heb ik nog kans op de hoofdprijs, want ik wil onderhand wel stoppen met werken.’

123456789Tieneke voorziet de aanwezigen van een pietenmuts. Ook Pappi is goedgemutst. Gebonk op de tussendeur. ‘Wie zal dat zijn?’ vraagt Lievelieke op spannende toon in het rond. Alle ogen zijn op de gang gericht. We zetten ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ in. StruikelPiet en SnoepjesPiet zijn zulke aardige Pieten, dat niemand Sinterklaas mist. De twee hebben aandacht voor iedereen, zijn lief en grappig. Het snoepgoed en de uitgedeelde presentjes worden uitgepakt: de oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. De gastvrouwen verstrekken advocaatjes, drankjes en toastjes. Tot over bedtijd heen wordt er gelachen en druk gekeuveld. Het was met recht een heerlijk avondje!