zondag 27 mei 2018

DAG VAN DE HOND 2018

Rolmops

Intussen weten we allemaal dat een hond in huis niet alleen gezelligheid brengt, maar ook gezondheid. Bij ouderen zorgt de hond voor een dagstructuur: aandacht, kunnen knuffelen, verzorging, voeren, en wandelen en spelen. Meer lichaamsbeweging zorgt voor een betere fysieke fitheid. Daarbij worden eenzame mensen minder snel somber, omdat ze zich nuttig voelen. Er is iemand om voor te zorgen, om over en mee te praten en tijdens de uitloop is er aanspraak van andere wandelaars.

De hond kan ook dementie aan het licht brengen. Zie je een hondje tonnetje rond worden, dan kan dat betekenen dat de eigenaar vergeetachtig wordt; uitgelaten wordt de rolmops immers voldoende. Door geheugenproblemen slaat de twijfel bij de eigenaar toe: heb ik de hond nou wel of niet gevoerd? Hup, voor alle zekerheid nog maar een keer eten in de bak!

Kom je zo’n setje tegen, probeer dan op een vriendelijke wijze het onderwerp aan te snijden. Is iemand wars van je goede bedoelingen, kijk dan of een naaste benaderbaar is. Want: een hond vetmesten is net zo goed een vorm van dierenmishandeling. Daarbij kan de (dementerende) eigenaar waarschijnlijk ook persoonlijk hulp nodig hebben.