zondag 4 februari 2018

HIGH TEA


Eind 1900 ontstond de Afternoon Tea door en voor vrouwen uit de upper class en de beau monde. Rond theetijd werd er in een salon op stand in stijl geconverseerd en genoten van finger food. De mondaine theekransjes waren uiterst geschikt om te pronken in je lange jurk gecompleteerd met handschoenen en elegante hoed.

Zaterdag was de recreatiezaal gemetamorfoosd in luxe lunchroom ‘de Pauw’. Bewoners en hun gasten genoten van een High Tea  - een volgende keer mét hoofddeksel. In smetteloos wit gegarneerd met kraakhelder pauwblauw tenue werd ervoor gezorgd dat het de gasten aan niets ontbrak. De door de beide activiteitenbegeleidsters geknipte foto’s doen onmiddellijk denken aan de conference High Society (met het onvergetelijke ‘Leg neer die bal!’ van Toon Hermans: In goed gezelschap zaten genodigden aan, aan het banket.

Alles was uit de kast gehaald voor een geslaagde late-middag-thee: het zondagse goudomrande servies, chique servetten, etagères voor soesje, tompoesjes en petit fourtjes. Indrukwekkende schalen met hartige versnaperingen zoals wraps en sandwiches. Vrije tafelschikking en dat alles begeleid door een vers gezet kopje thee en koffie. Uit de boxen speelde een pianist Engelse evergreens op de achtergrond, maar dat kan ook verbeelding zijn geweest.