vrijdag 9 februari 2018

REPLICA

echtpaar Foto en fabricage: DoubleMe3D Bleiswijk

Oma of Opa jarig? Met welk gekocht cadeau, naast jouw aanwezigheid, kun je ze nog verblijden? Een uitje is vanwege de leeftijd/omstandigheden niet meer aan de orde. Aftershave en 'odeklonje' is volop op voorraad. Een vers boeket bloemen is een vrolijke binnenkomer, maar de verwelking vergelijkt menigeen met het onvermijdelijke sterfproces.Trouwfoto's, staatsieportretten en vakantiekiekjes van de kinderen prijken al op het dressoir en verdoezelen enigszins het verschoten behang. 

Dankzij de 3D-printer  is het mogelijk om iedereen, zelfs een huisdier, in het klein te klonen. Een 3D-selfie om aan te raken en rondom te bekijken is een origineel geschenk om te koesteren. Enig om uiteindelijk de complete familie voor opa of/en oma bijeen te sparen. Zo kan de ontvanger de familie zo vaak vastpakken als hij/zij wil (of ermee spelen), ook als er niemand is. 

Doorgeschoten of niet, er wonen al replicagezinnen in poppenhuizen. Vanzelfsprekend is het eigenhandig in elkaar geknutselde poppenhuis met gefiguurzaagde (of geprinte) inrichting een kopie van de echte woning. Opvallend: onder jongeren zijn de poppetjes een hype op Instagram waar de minimensjes gebruikt worden om er vervreemdende 'selfies' in de echte wereld mee te maken.

Printpoppetjes zijn wel nog prijzig: een kleine honderd euro kosten ze overal, maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen. De uitvoeringen zijn legio. Wees er wel bij leven bij, want om een beeldje uit te printen is een 3D scan van het hele lichaam nodig. Printpoppetjesbedrijven zitten door het hele land. Voor Limburg verwijs ik door naar de innofabriek.


kids. Foto en fabricage: doubleMe3D Bleiswijk