woensdag 12 september 2018

HERFSTBOKKEN

Foto: Tineke Buskes

Op Mister Hop hebben de mannen zich al een tijdje kunnen verheugen. Het proeflokaal wordt met persjes op de stamtafel omgetoverd tot bruin café. De kasteleinsvrouw draagt een snor, man only staat er op de cafédeur. De bierbaas schenkt (alcoholvrij) speciaal bier in en vertelt interessante wetenswaardigheden over het gerstenat. Zo leren we dat je drie slokken nodig hebt om goed te kunnen proeven en dat je bij bier drinken door de mond inademt en door de neus weer uit om voluit van het aroma te genieten. En dat Nederland een van de weinige landen is waar betaald wordt voor een schuimkraag.



Na een pale en een amber soldaat te hebben gemaakt, maakt het spraakwater de tongen los. Mijnheer Demijne is een echte bierfan en het leergierigst. Hij vertelt en vraagt honderduit: 'Het merk maakt me niet uit. Overal ter wereld waar ik kom, steek ik twee vingers als een V in de lucht (Ober, twee pils!) en geniet ik van een heerlijk koel flesje of blikje. 'Wist je dat bier uit blik het lekkerst is?' vertelt Mister Hop. Mijnheer Demijne constateert: 'Ah, de verpakking is dus net zo belangrijk als de inhoud.' Daar moet op gedronken worden, hi ha ho. Boertje van Buuten vertelt over vakanties in (Spanje en) Tsjecho-Slowakije, land van de hop: 'Ik ben weleens aangeschoten geweest, maar nooit in de olie. Dat was Den Uyl in 1973.' Alle mannen waren vroeger braaf beweren ze met een knipoog.


E. is van de Coca Cola en Patron is wijnliefhebber. Er wordt geproost, getoost en geproefd. Deze ruikt naar wiet, zegt E. 'Goed gesnoven. Vertel …', zegt de bierbaas. Patron kan de biertjes wel waarderen, nadat hij hoort dat ze bij proeflokaal Goesting Venray 450 en bij misterhop.com 1400 soorten speciaal bier hebben. Zoveel wijnsoorten bestaan er niet. Hij giet een proefglas achter. Hoppa! Na het derde biertje moeten enkele heren de blaas legen. Die alcohol (0%) hakt er best in. Rijk verlaat het proeflokaal in de achteruit, Boertje van Buuten zwalkt achter de rollator en de tuinman kent de weg van het verenigingsgebouw waar hij voorzitter van is naar huis (zijn kamer is één deur verder) niet meer. Wat suggestie al niet kan doen. Er volgt nog een blond en een donker. De mannen vinden het geweldig om gewoon als jongens onder elkaar te praten en te drinken, zonder slap gelul. Gezelligheid kent geen tijd. Het lampje van de frituurpan brandt. Niets lekkerder dan een vette snack na een 'avondje' stappen.

Zin gekregen?