woensdag 22 januari 2020

BLAASONTSTEKING


Een urineweginfectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen met een verminderde weerstand en vrouwen van wie de moeder regelmatig blaasontsteking had/heeft, zijn extra kwetsbaar. Bijna alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door darmbacteriën die zich normaal in het gebied rond de anus bevinden. Wanneer darmbacteriën via de plasbuis in de blaas terechtkomen, kunnen ze aan de blaaswand gaan kleven en zo een ontsteking veroorzaken. Het is overigens onvoldoende bewezen dat de juiste veegrichting aanhouden (van voor naar achteren schoonvegen) blaasontsteking voorkomt.

Deze doe-het-zelftips voor vrouwen zijn het proberen waard: 

Drink ten minste 1,5 liter water per dag, tenzij de dokter anders voorschrijft.

Bezoek regelmatig het toilet. Geregeld wateren spoelt de bacteriën weg.

Ben je langzaam ter been? Ga bij (een vermoeden van) aandrang gelijk naar de wc. De plas ophouden verzwakt de blaasspier.

Je blaas grondig legen tijdens elk toiletbezoek doe je door goed uit te plassen/uit te lekken. Kantel zittend ietwat voorover, zodat ook die laatste druppels je blaas verlaten. Oefening baart kunst.

Drink voor het naar bed gaan ‘s avonds een glas sinaasappelsap met citroen: het maakt de urine zuur. Let op: niet geschikt voor suikerpatiënten!

Gebruik cranberrycapsules of drink tweemaal per dag een glas cranberrysap. Het is bewezen dat een aantal bacteriën zich hierdoor minder goed aan de blaaswand kan hechten. Let op: als je bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst kan cranberry hierop invloed hebben. Overleg daarom altijd eerst met de trombosedienst.

Preventiemaatregelen tegen blaasontsteking geven geen garantie, maar als je vaker de pineut bent, is het ’t proberen waard. Bij gezonde volwassenen verdwijnen klachten over het algemeen na drie tot vijf dagen vanzelf. Bij ouderen is het raadzamer om bij de eerste symptomen maatregelen te nemen. Moet je aan de antibiotica: laat de huisarts noteren bij welke je baat hebt. Er zijn namelijk diverse soorten antibiotica die bij iedereen verschillend werken. Uitgebreidere informatie vind je in de folder ‘blaasontsteking’ bij de huisarts of via thuisarts

Bron: rubriek 'ouderdomskwalen en remedies' PauwPraat