zondag 12 januari 2020

TAFELBILJART


Bewoners in beweging brengen is gemakkelijker dan je denkt. Na het geslaagde volleyballonnen worden deze zondag de bewoners voor  tafelbiljart opgetrommeld. De eeuwelinge met haar schat van een achterkleindochter als ballenmeisje, Pappi, KanariePiet, de Witte Dame en Boertje van Buuten doen uitbundig mee. De in slaap gesukkelde Mijnheer Demijne en JJ die wachtte op de tillift sluiten later aan. De deelnemers tussen de 80 en 102 hebben een onvoorstelbaar reactievermogen; in verhouding rollen er slechts  weinig tennisballen van tafel.

Vier tennisballen rollen over tafel: van links naar rechts en vice versa, naar de overkant, met een haakse hoek, kruisen zich en botsen tegen elkaar. Wanneer de mannen tegen elkaar spelen, kegelen ze zo hard mogelijk. De zeldzame ballen die van tafel rollen, komen terecht tussen stoelpoten, maar meestal vallen ze in tassen, rollatormandjes en in de zitkuil van een zetel. Zou je daar doelbewust op mikken, zou je dat niet lukken. Een lob (boogbal) en de koffie bij de buren gaat om; gelukkig alleen over het tafelzeil. Een doekje erover, verontschuldigingen met als verwachtingsvolle reactie van Roosje: 'Je kan het goedmaken met een Underberg.'

Boertje van Buuten rochelt geregeld maar mist geen bal, zelfs niet tijdens het neus snuiten. De Eeuwelinge - aan het hoofd van de tafel, dus de belangrijkste persoon - heeft zo'n pret: ze rolt onophoudelijk, stopt ballen  en zamelt ze gretig in. Knap. JJ laat nogal wat ballen passeren, doordat ze te veel kletskopt met Mijnheer Demijne. Dikke pret, als hij vertelt over zijn drie maanden (!) als baby-in-de-buik: 'Ik kwam er precies in de bedoelde kleur uit.' 'Wel opletten' klinkt het meermaals. Zij: 'Heerlijk dit. Je mag me zoveel plagen als je wil.' De recht voor zich uitstarende Witte Dame daarentegen pakt alle ballen trefzeker als een kameleon een insect. KanariePiet moet telkens opmerkzaam gemaakt worden door hem bij de voornaam te noemen als een bal zijn kant op rolt. Maar ... hij is wel diegene die grossiert in effectballen: stuiteren, twirlen en rollen vergezeld van een ondeugende snoet. Natuurlijk moet pappi hem overtreffen. Pappi slooft zich uit: zijn wandelstok wordt gebruikt als keu, als ballengrijper en verhoogde tafelrand. 

Na zowat een uur (!) wisselen we af met korfballen. De deelnemers moeten omstebeurt de vier tennisballen in het centraal opgestelde korfje op tafel werpen. Appeltje eitje, zelfs als het mandje expres bewogen wordt. We schakelen weer over op tafelbiljart. We blijven met een kwartet over als de anderen visite krijgen. Doekzeilen dan maar. Ieder pakt een punt van het vierkante tafelzeil en de bal in het midden walst op de tonen van An der schönen blauen DonauWanneer KanariePiet het tafelzeil begint op te frommelen in plaats van er een zwieper mee te geven, weten we hoe laat het is: tijd voor tafeltje-dekje. We kijken terug op een plezierige sportieve middag met oho's en lol.


Normaal staat hier de verwijzing - voor de foto's van pappi's huisgenoten - naar de Facebookpagina van het Zorghuis. Per 8 januari 2020 ben ik redacteur af en dus niet meer verantwoordelijk voor de content.

Foto: Tamara Bedaux

Foto: Tamara Bedaux