vrijdag 12 juni 2020

MONDKAPJE




Toen we mondkapjes gingen dragen, vroegen bewoners waarom we dat deden en waarom zij er geen op hoefden. Het dragen van een (niet-medisch) mondkapje zorgt niet zozeer voor bescherming van de persoon die ze draagt, maar draagt bij aan de bescherming van de mensen om hen heen; zeker in een beroep waar je niet altijd kunt voldoen aan anderhalve meter afstand houden. Het dragen van een mondkapje zorgt ervoor dat mocht een medewerker/bezoeker onverhoopt toch besmet zijn, het virus zich niet of minder makkelijk verspreid. Wat we ze niet aan de neus hangen (anders wordt het te ingewikkeld) is dat een mondkapje belemmert dat je aan je neus zit. Zodra je vinger naar je neus gaat, botst het immers tegen het mondkapje. Zo raak je er steeds meer van bewust dat je niet aan je neus moet zitten.

Op de vraag waarom een mondkapje voor hen niets toevoegt, kunnen we meedelen dat de bewoners als een gezellig groot gezin samenleven. Zolang het virus buiten de deur blijft, is men onderling veilig. Wat altijd en voor iedereen belangrijk is, is geregeld minstens 20 seconden je handen wassen met water en zeep.   
      . 
Ondanks de uitleg willen Bardotje en Grietje ook een mondkapje. Wij: 'Het is geen pretje hoor de hele dag zo'n mondkapje voor je toet. Plus het is echt onnodig voor u.' Later die week gaat Grietje met haar dochter voor controle naar VieCuri. Bij thuiskomst vraag ik: 'En was de specialist tevreden over u?' Haar opgetogen antwoord is niet dat de specialist haar gezondheid roemde, maar: 'Ik mocht ook een mondkapje op! Net als jullie!' Alsof het een statussymbool is.

Gezichtsherkenning is nog zo'n frappant iets. Je zou verwachten dat bewoners moeite hebben met herkenning, de mimiek missen of een mondkapje een eng masker vinden, maar niets van dat alles.