maandag 24 februari 2020

BOEREBROELOFSPAAR 2020


Vastelaovend in het Zorghuis: meer dan drie dolle dagen. Na de uitbundige Boetegewoene Binnezitting is er het hilarische Hudje op, Petje aaf, morgen Houwe op de kis en vandaag het Spectaculaire Spruutjesspel met aansluitend de Boerebroelof van de winnaars.

Elke bewoner kan door 11 spruitjes over het speelveld te rollen een zo hoog mogelijke score verzamelen. Is het behaalde punten te laag, dan mag je een tweede poging wagen. Let op: de laatst behaalde punten gelden. Roosje wil weten: 'Waarom spruutjes?' Moi: 'Omdat boeremoos niet zo lekker rolt.' Gelach. Het MaggiMaedje gooit hoge ogen met 107. We adviseren haar geen tweede poging te wagen. Wanneer Mijnheer Demijne van de mannen de winnaar is, zit ze op het puntje van haar stoel bij de rivaliserende dames, want de twee winnaars mogen met elkaar trouwen. Ook de zusters doen een gooi naar een huwelijk. K. moedigt de deelnemers met een aanstekelijk enthousiasme aan. Bij elke beurt vraagt het MaggiMaedje haar score en die van de dame aan de speeltafel. Dat een dame een tweede poging waagt plus dat er geblaoze wordt als een spruitje op het randje ligt, vindt ze maar niks, zeker omdat de stola haar zo goed past. Het geluk is aan hun zijde: de 'trouwzaal 'wordt ingericht, stoelen klaargezet, de kostuums aangetrokken. 

Voordat ze in de gearrangeerde onecht worden verbonden, is er een grappig ongedwongen gesprek zoals meneer pastoor dat zou doen. De bruidegom vindt haar een lieverd. De bruid fluistert vertrouwelijk in mijn oor: 'Hae zuut d'r netjes oet, ik dink dat hae cente genog haet om os te onderhaeje.' Giechelend: 'Krieg ik nao dubbel  pensioen?' Ze legt haar hand op zijn schouder: 'Ich bin blie das tich ut bis, ich ving dich hartstikke leuk!' Beiden leggen ze toevallig dezelfde gelofte af: ut kump wie ut kump  en: het komt zoals het komt. Laote weej nao same naor de broelof gaan klinkt uit de speaker. De bruid herhaalt telkens: 'Maak je foto's? Als mijn kinderen dit zien, dan lachen ze zich krom: 'Mam, dich bis auk veur alle gekkigheid in.' 

Bruidsmeisje  en de niet van mijn zijde wijkende assistente Tutti levert samen met de bruid de bruidstranen, JJ is de getuige die de sproeteblaedjes (ipv rozenblaadjes) strooit, en de gek zelf fungeert als ceremoniemeester en trouwambtenaar. Tijdens de plechtigheid worden de volledige doopnamen opgesomd. Voordat DE vraag wordt gesteld, roept het MaggiMaedje voortijdig glunderend: 'Ja, ik wil!' De beide lieverds worden in de onecht verbonden wanneer de bruidegom het zijden bruidsboeket (dat mee naar haar kamer gaat: zoe schoen) overhandigt en haar in plaats van een ring een parelende spruutjesketting omhangt. Er wordt geklapt en de hele zaal zingt met een advocaatje met slagroom in de hand: 'Zonne gooje hebbe weej nog neet gehad ...' Het kersverse paar wordt door huisgenoten, medewerkers en gasten gefeliciteerd. Het koppelt straalt. JJ vraagt: 'Gaan jullie nu op cruise?' De snoezige bruid die het een beetje duizelt, antwoordt onbedoeld dubbelzinnig: 'Nuh, na het eten vroeg naar bed!' We liggen dubbel. Betere toneelspelers hadden we ons niet kunnen wensen.