maandag 3 februari 2020

INZINGEN

Pappi meedeinend op Venlo am Rhein

Tot half tien 's avonds typ ik liedjesteksten (leesbaar lettertype in 18 pt.) voor het inzingen van de vasteloavend. We willen voorbereid zijn op onze eigen Boëtegewoëne Binnezitting (donderdag 20 februari) en natuurlijk de voorpret niet missen. Verpleegkundige K. is zo lief om de doorgestuurde teksten 11 x af te drukken. Pappi en ik nummeren en bundelen ze, zodat we deze zondagmiddag op tijd kunnen beginnen.  

Bij het binnenbenen, tref ik de huiskamer  in vastelaovesstemming: waar je ook kijkt, is het geel-rood-groen afgetopt met pauwenveren voor de eigen identiteit. Ch. en S. warmen de bewoners tijdens het eten op door vastelaovesleedjes te zingen. Een korte siësta en  de muzieknoten sijpelen uit het repetitielokaal (de kapel). Een handjevol heeft bezoek (visite van Mini-Me gooit spontaan bij ons op het nummer Ach waes ik maar beej mooder thoes gebleve de beentjes in de lucht), enkele bewoners hebben een baaldag genomen en verblijven op hun kamer. Buiten is het somber, maar binnen is het vroeg voorjaar. Met gastvrouw K. die op de donkere stem van Heino (Carnival in Rio) afkomt, Tante Poes, Grietje, Mijnheer Demijne (met de pet waaierend tegen de warmte), Tutti, een zeer opgewekte JJ, de Frêle Freule met de handjes in de lucht, Buuf met een stola tegen de 'tocht', pappi in optima forma (Lekker zunke, lekker windje, lekker waerke), maar zonder de Witte Dame die keurig mondeling afzegt, zetten we Det duit 'm ut veurjaor in.

De in haar bewegingsvrijheid beperkte JJ die aanvankelijk in haar eigen cocon leefde, is tegenwoordig vol levenslust en altijd van de partij. Ze doet verzoekjes (Heej blief ik plekke) en vertelt dat haar fysiotherapeut het zeer mogelijk acht dat ze binnenkort weer kan lopen. De eerste stapjes zijn al gezet. 'Alleen al dat je weer zelfstandig het toilet kunt bezoeken', zucht ze. Blij nieuws dat op ons allen afstraalt.Tutti zingt met de handen tegen haar oren gedrukt mee met onder andere Am Rosenmontag bin ich geboren en Daan gaon de lempkes aon. Als haar dochter meedoet, danst, zingt en springt ze bijna. Is dat onder haar invloed, of werden we door haar in het ootje genomen? Hoe dan ook het was weer een genoeglijke tingeltangel met allerlei leuke wetenswaardigheden, pauze voor koffie en vlaai en inhaken.


Onze favoriete vastelaovesleedjes zijn te beluisteren via: Spotify Zorghuis vastelaovend