dinsdag 25 februari 2020

HOUWE OP DE KIS


Met veel tamtam wordt Houwe op de kis geïntroduceerd. Slagwerk en percussie zegt Roosje niet zoveel: 'Wat houdt dat precies in? Moi: 'We gaan proberen met allerlei zelfklinkende instrumenten het vasteloavesritme te vangen. Als we dat onder de knie hebben, doen we een jamsessie.' Roosje: 'Een jamsessie? Jam, smeer ik op de boterham. Maarrrr mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik doe ook mee.' De andere deelnemers zijn opgetrommeld en in wisselende samenstelling gaan we aan het slagwerk.

De eerste opmerking van de bewoners was natuurlijk: 'Wat doet die  huishoudtrap hier?' De ritmesectie van showorkest Fortissimo speelde tijdens het vastelaovesconcert onder leiding van Wouter de Winne drum op trapladders. De bewoners lachen in hun vuistje dat ik (zelf aanwezig bij dat concert) die 'onzin' geloof.

In de kapel zijn originele cabasa, claves, maracas, guiro, trommels en bekkens vervangen door onder andere eigenhandig gemaakte shakers met grind (van de jeu de boulesbaan) erin, klepperringen, klankschalen met pollepels, een pokhouten kom, kartonnen dozen en een houten kistje met drumsticks, tamboerijnen en carnavaleske sambaballen. Elke deelnemer zoekt een eerste instrument uit, wat later steeds doorgeschoven of omgewisseld wordt. Eerst horen we hoe elk instrument klinkt. Roosje: 'Is dit niet iets voor kinderen?' Ik verzeker haar dat dit toch echt conservatoriumniveau is. Ze gelooft me op mijn blauwe ogen. De klankschalen roepen direct associaties op met de gong voor het hostie halen en het houten kistje klinkt als een serieuze trom. Hatsjee! Omstebeurt geef iemand het ritme aan dat iedereen met zijn of haar instrument naspeelt: hard, zacht, snel, langzaam, roffelen met de vingers of drummen met stokjes. Best ingewikkeld (geen kinderspel), maar met ondersteunende percussiegeluiden lukt het. Tante Leen blijkt een trommelaarster eerste klas en in de frêle freule schuilt meer een dirigent, maar dat wisten we al.

Tijdens de pauze zijn de kartonnen trommels handig als bijzettafeltje voor de warme chocomel en groen thee. 'Wanneer komt het echte Houwe op de kis?' Op Braziliaanse swing tappen we met de voeten, maken we de schouders los en worden er spontaan gymoefeningen gedaan. Caramba de samba olé. Eindelijk is het rammelen, slaan en rinkelen op Vasteloavend vastelaovend sjiengele sjiengele boem ... en we houwe op de kis umdet 't vastelaovend is, sjiengele sjiengele sjiengele boem. Natuurlijk mondt elke activiteit uit in gezang, dus draaien we door van Carneval in Rio tot Hacienda en Rosamunde. We verliezen de tijd uit het oog. De zuster zwaait om bijna half een de deur open met de mededeling: 'De soep wordt koud.' JJ: 'Nou moesten we eigenlijk boerenmoos krijgen.' Tada, wat ligt er op het karretje waar M. mee langsrijdt? Dampende boerenkool met worst! Mooier kon het niet. Zo in beslag genomen waren we, dat een filmpje maken bijzaak werd. De percussionisten stellen een geimproviseerde reconstructie voor op Geneet van 't laeve en In ut Jaomerdal. We applaudisseren voor onszelf, voordat we als zingend konvooi naar de eetzaal rollen en schuifelen.

Het filmpje is te zien op Facebook Zorghuis Tegelen 26 februari