zaterdag 25 april 2020

VLECHTWERK

rastafari tegen wil en dank tijdens de coronatijd

JJ: 'Ik zie er vreselijk uit met mijn wild hooi.' 'Hoe zouden we eruitzien als de kappers nog langer hun beroep niet mogen uitoefenen?' vragen de bewoners zich met de handen in hun haar daarop af. Dat we allemaal lange manen krijgen in coronatijd is geen verrassing: kapperszaken zitten op slot. Sommigen zijn nieuwsgierig of ze weer op hun jonge ik lijken. Bewoners die altijd een kort kapsel droegen, willen dolgraag zien of een paardenstaart of vlecht hen flatteert. Uiteraard willen de kalende mannen best weer wat dons of een cavia op hun biljartbal.

De joeksmadam gaat het regelen na de ochtendgymnastiek. Tijdens het middagmuziekmozaïek 'Raad een lied, of niet' maken bewoonsters van acryl wol haarstukjes. Wit als de huidige haardos, ginger als Pippi Langkous, rood als Armand, blauw als een te lang gezeten haarspoeling. TT is snoezig als Heidi, Tante Poes straalt als bruidsmeisje en voelt zich met een paardenstaarten als de Indiaanse Clay Basket. Elsjefiederlesje kon zo uit Oostenrijk zijn weggerold. Mutti draagt een krakeling als Zeeuws meisje; in haar spiegelbeeld ziet zij Maria Rokk. Mijnheer Demijne heeft een Aziatische vlecht als Hop Sing, met een andere expressie transformeert hij in een stoer Satudarah-lid. JJ probeert alles uit wat er voorhanden is: een 'haardoosje' op het hoofd zoals Jeannie, een Rapunzel-trapladder, een hoed, een bloem en een fitness haarband die Olivia Newton John niet zou misstaan. Sjimmie kiest voor hippieharen. Ons Door beeld met haar knot Pebbles Flintstone uit. Floris is een stoere cowboy. 

De pruiken zijn gereed. De dames en heren staan te trappelen in de rij om hun carrière als fotomodel te starten, enkele dames gaan zich extra  omkleden -  'Lichtblauw past mooier bij mijn ogen.' Niet een keer poseren voor de ronde kappersspiegel en de camera, maar oneindig vaak. Het werkt op de lachspieren of wekt verwondering en bewondering - 'Öh, wat ben ik/jij mooi. De bewoners krijgen er geen genoeg van: nog een, nog een! Lipsticks, sjaaltjes en zomerhoeden worden te voorschijn gehaaldbrillen worden op- en afgezet. Het worden onbetaalbare plaatjes die ieders goedkeuring kunnen wegdragen, want hé carnaval is al voorbij.

Geraden wordt er weinig (het zijn de bekende mannensongs en schlagers), des te meer wordt er gezongen op deze uitgelaten middag waarop de Frêle Freule een officiële voorstelling geeft en ons daarna de oren van het hoofd kletst, de zusters F. en D. de chachacha demonstreren en iedereen meedoet en dikke pret heeft.

De hele reportage is te zien op Facebook Zorghuis Tegelen week 19 2020