zondag 3 oktober 2021

KOESTERLIEDJES

liedjes om vrolijk van te worden

Muziek is emotie. Muziek gerelateerd aan een herinnering, zit diep in onze hersenen verweven. Al gelang naar het gevoel dat je ooit bij een gebeurtenis  en een liedje had, reageer je daar, als het grootste gedeelte van je leven is verstreken, nog net zo op. Van muziekgeluk tot afschuw, omdat iedereen een andere herinnering koestert. Voor mensen met dementie zijn koesterliedjes een zeer bruikbare schakel met het vergeten verleden. 

Op Spotify heb ik samen met Pappi en met de Zorghuisbewoners door de jaren heen 11 lijstjes samengesteld met liedjes die hen terugvoeren naar de mooiste momenten van hun jeugd en de tijd als jongvolwassene. Een beproefd recept voor sfeer en om mee te zingen of te neuriën. In Limburg zijn met name de dialect en Duitstalige liedjes ware geheugenkanonnen.

Veel van de liedjes op de lijsten stonden vroeger bij ons thuis op de bandrecorder. Mijn broer en ik (popliefhebbers) vonden het genre van onze ouders erg oubollig, maar als je nu gaat grasduinen of bijvoorbeeld de serie CHANSONS! met Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk volgt, leer je dat deze artiesten helemaal hot en hip waren in de tijd van de beoogde generatie.

Bovenstaande Spotify themalijstjes (account Wim van Knippenberg) worden geregeld door bijvoorbeeld activiteitenbegeleidsters gebruikt. Ze zijn gratis afspeelbaar.