zaterdag 28 maart 2020

TESTERS


Na het koffierondje zitten dames en heren verspreid in de linkervleugel: Floris, Sjimmie, Haas als publiek, Mijnheer Demijne, JJ, KanariePiet en de jarige Cornelia Hopsasa. Zij: 'Ben ik 88 geworden? Maak dat de kat wijs. Met 88 ben je een alde patat. Ik ben 18. Kijk maar naar mijn hoofd, nog geen grijze haar te zien.' Dat ze een sportieve sneeuwwitte coupe heeft, laten we in het midden. De tuinman en Josje sluiten bij de laatste woorden aan. 


Testers keuren een papieren jumbo Lingo XL. Net als bij de opticien bepalen we eerst de lettergrootte: A5 is voor alle deelnemers op afstand duidelijk waarneembaar.

In navolging van Francois Boulanger en Robert Ten Brink prik ik op de scheidingswand de eerste letter van een vijfletterwoord. Het te raden woord (Lingo) is van te voren al enkele malen gevallen. ‘El ie en ge oo’. Op gepaste afstand raden en spellen bewoners vijfletterwoorden tijdens een amusante braintrainsessie. Bij het tweede woord duid ik de categorie: spelletje, lichaamsdeel (vuist), huisraad (stoel), dier (Mijnheer Demijne rijmt direct: een stier) enzovoorts. Want: als het beginstadium van een spelletje te moeilijk is, haken bewoners snel af. Mutti assisteert vrijwillig als bordjesomdraaister Leontien door de  letters voor mij op alfabet te leggen en ze aan te wijzen. Als ze zichzelf niet vlot genoeg vindt, wrijft ze alles weer in de war.


Beurtelings mogen de testers de eerste letter kiezen van het door de spelleidster te verzinnen woord en een gokje wagen. Floris' eerste bijdrage is in het Engels. Mijnheer Demijne is in de war met het vakantiespelletje waarbij de volgende in de kring een woord moet formeren dat met de laatste letter van het al genoemde woord begint - leuk idee voor een volgende activiteit. JJ roept steevast zesletter- of vierletterwoorden. 'Zijn dat er echt zes/vier? O ja,' giechelgiechel. Mutti herhaalt stralend het winnende woord. Haas geniet van de levendigheid en de knikkebollende Sjimmie vindt het spelletje slaapverwekkend. Geregeld klinken er bij poging drie fantasiewoorden. Ondanks al deze hobbels worden de woorden in maximaal vijf keer geradenDeze breintrainer is - met wat aanpassingen hier en daar, het was immers een proef - beslist voor herhaling vatbaar.